x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Firea, despre poluarea din Capitală: CSAT-ul trebuie să intervină! Populația este pusă în pericol

Firea, despre poluarea din Capitală: CSAT-ul trebuie să intervină! Populația este pusă în pericol

08 Apr 2020   •   11:05
Firea, despre poluarea din Capitală: CSAT-ul trebuie să intervină! Populația este pusă în pericol

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține, pe Facebook, referitor la poluarea din zona Bucureștiului, provocată de un incendiu la o fostă fermă de porci, că este necesară intervenția CSAT, pentru că populația este pusă în pericol. Ea reclamă lipsa unor informări corecte și a măsurilor concrete.

„Am avut răbdare și am așteptat o explicație verosimilă din partea Guvernului, prin Ministerul Mediului! Nu am ieșit imediat cu declarații publice. Dar, în lipsa unor informări corecte și, mai ales, a unor măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de “accidente” de poluare, care ne omoară încet dar sigur, mă văd nevoită să apelez la cel mai important for care veghează siguranță cetățenilor. Cum poți să te numești Minister al Mediului și ieri să postezi pe FB, palid, fără nicio îngrijorare, că e un incendiu de vegetație prin Ilfov, pe la Periș, și să nu trimiți controale și verificări drastrice în zona? Unde e ministrul? De ce nu e pe teren?? Iar azi vii nonșalant, tot pe FB, să spui că arde o fosta fermă de porci de la Periș. Care, iată, a poluat jumătate și Ilfov și aproape tot Bucureștiul!”, susține Firea, pe Facebook.

Edilul Capitalei spune că „este strigător la cer” și „se mușamalizează ceva”.

„Este cineva acoperit! Se întâmplă ceva necurat și Garda de mediu, care aparține de Ministerul Mediului, sigur știe și nu comunica cinstit cetățenilor! Exact cum au mințit și când a poluat extrem un CET, prin arderea păcurii. Întâi au negat că s-a ars vreun fir de păcură. După ce am ieșit public cu documente care atestau la milimetru câte tone de păcură s-au ars, în ce zile, și la ce ore, au fost nevoiți să recunoască. Nu mai este suficientă doar demisia sau demiterea ministrului mediului! Asta este mâna criminală acoperită de guvern! Și trebuie luate măsuri ferme în consecință! Dacă cetățenii din București și din Ilfov se mai pot considerați apărați de instituțiile statului. Dacă nu, punem toți mâinile pe piept și așteptăm apocaliptic să ne ia. Eu refuz acest din urmă scenariu!”, conchide primarul general.

Mai mulți locuitori din zona de Nord a Bucureștiului au reclamat că simt un miros puternic de cauciuc ars și că aerul este irespirabil.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat, miercuri dimineața, că mirosul urât provine de la un incendiu de vegetație care are loc pe teritoriul administrativ al comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de Comuna Corbeanca.

„Nu miroase a cauciuc ars sau a plastic, ci mai degrabă avem un incediu de vegetație. În urma incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș din județul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosuri specifice, fum înecăcios , resimțit de locuitorii din vecinătate și de noi cei din București, ca urmare a vitezei vântului. Echipele Gărzii de Mediu și APM-ul sunt pe teren, în Nordul Capitalei pentru agestiona situația și a evalua impactul incendiului de vegetație. Cel mai puternic se resimte în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineață am avut discuții cu cei de la ISU, care sunt pe teren și în datoriria cărora este stingerea acestui incendiu”, a explucat Costel Alexe, la Digi 24 TV.

Mediafax

×
Subiecte în articol: gabriela firea