x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la BBB minus, cu perspectivă stabilă

Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la BBB minus, cu perspectivă stabilă

11 Ian 2020   •   11:30
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la BBB minus, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală ale municipiului Bucureşti la ''BBB minus'', perspectiva asociată fiind stabilă, informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.


De asemenea, Fitch a confirmat calificativul pe termen scurt la ''F3''.

Ratingul Bucureştiului este limitat de ratingul suveran al României ("BBB minus"/perspectivă stabilă) deoarece Fitch evaluează profilul individual de creditare (SCP) al capitalei României la "bbb plus". În opinia agenţiei de evaluare financiară, profilul individual de creditare al oraşului reflectă o combinaţie între evaluarea privind nivelul mediu redus al profilului de risc şi nivelul solid al datoriei, care duce la o evaluare a sustenabilităţii datoriei la "aa".

Oraşul are surse stabile de venit, perspectivele de creştere a veniturilor fiind în linie cu avansul PIB-ului României, apreciază Fitch.

Bucureştiul este capitala României şi cel mai mare oraş al ţării, având 2,105 milioane de locuitori şi un nivelul local de bunăstare mult peste media naţională. Aproximativ 11% din populaţia României se află în Bucureşti iar contribuţia oraşului la PIB-ul naţional depăşeşte 20%. Rata şomajului este foarte scăzută (1,4% la finalul lui 2018) iar oraşul este atractiv în scopuri profesionale. În contrast cu tendinţa generală din România, populaţia Bucureştiului este în creştere, iar nivelul PIB-ului pe cap de locuitor este de peste patru ori mai mare decât media naţională, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Ratingurile Bucureştiului sunt constrânse de cele suverane ale României. În cazul unei revizuiri în creştere a ratingurilor suverane, calificativul atribuit Bucureştiului ar putea fi îmbunătăţit atât timp cât sunt menţinute ipotezele agenţiei privind ratingul. De asemenea, ratingurile Bucureştiului ar putea fi revizuite în scădere în urma deteriorării performanţei operaţionale sau a retrogradării calificativelor atribuite României, se arată în comunicat.AGERPRES

×