x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Florin Cîțu: Nu am cumpărat 120 de milioane de vaccinuri anti COVID-19

Florin Cîțu: Nu am cumpărat 120 de milioane de vaccinuri anti COVID-19

14 Aug 2021   •   16:25
Florin Cîțu: Nu am cumpărat 120 de milioane de vaccinuri anti COVID-19

România nu a achiziționat 120 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, acestea fiind comandate în cadrul unei strategii a UE, potrivit explicațiilor premierului Florin Cîțu. 

"Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. Strategia de a cumpăra vaccin este asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie, toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări. Deci, este o strategie la care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede", a spus acesta, ca urmare a acuzațiilor privind cumpărarea unui număr prea mare de tratament anti COVD-19.

Vaccinurile sunt comandate pentru următorii ani. 

"Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor", a precizat demnitarul.

Prețul lor va fi știut atunci când România le va plăti.

"Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura ", declară Cîțu.

×
Subiecte în articol: florin citu vaccinuri COVID