x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gabriela Firea, scrisoare deschisă către Iohannis și Orban: Constanda va popri conturile Municipiului București

Gabriela Firea, scrisoare deschisă către Iohannis și Orban: Constanda va popri conturile Municipiului București

03 Aug 2020   •   15:16
Gabriela Firea, scrisoare deschisă către Iohannis și Orban: Constanda va popri conturile Municipiului București

Primarul general, Gabriela Firea, a transmis, luni, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, dar şi ministrului Finanţelor şi şefilor Parlamentului, despre situaţia financiară a Primăriei Capitalei, generată de datoria de 115 milioane de euro către familia Constanda.

 

„Situația financiară a Capitalei este pusă în pericol azi de decizii luate acum 16-17 ani, cand primari erau domnii Traian Băsescu și Adriean Videanu. Pe scurt, noi toți bucureștenii trebuie să-i plătim omului de afaceri Costica Costanda 115 milioane de euro, în urma unei decizii definitive pe care a obținut-o în instanță, legată de Parcul Bordei și Cartierul Francez. O sumă uriașă de care nu dispunem”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

El precizează că a trimis o scrisoare către președintele Klaus Iohannis, șefii celor două camere ale Parlamentului, Robert Cazanciuc și Marcel Ciolacu, premierului Ludovic Orban și ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, deoarece este „o problemă foarte gravă, care nu ne poate fi imputată și care ar putea bloca întreaga funcționare a serviciilor de utilitate publică din București, plus pe cea a spitalelor”.

„După cum știți, Municipiul București se confruntă cu o situație financiară dificilă, agravată de instituirea mai multor popriri asupra conturilor Municipiului București, ca urmare a unor sentințe definitive și irevocabile, pronunțate în anul 2019, în cadrul unor procese care au durat 20 de ani. Astfel, în procesul intentat de Costică Constanda, Municipiul București trebuie să-i returneze acestuia 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anul al Capitalei. Deși am luat toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare și am făcut deja plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane euro, ne aflăm în situația în care, începând cu data de 3 august, Costică Constanda va popri conturile Municipiului București (vă prezint anexat înștiințarea transmisă de către acesta)”, se arată în scrisoarea Gabrielei Firea.

Ea reamintește că, pentru a putea respecta sentință definitivă și irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, a supus spre aprobare, în trei ședințe succesive ale Consiliului General al Municipiului București (CGMB), din datele 15, 29 și 30 iulie 2020, proiectul de Hotărâre privind aprobarea dării în plată ca modalitate de executare silită a titlurilor executorii reprezentate în decizia instanțelor.

„Prin această dare în plată, suma totală datorată se reduce cu aproximativ 40%. Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată. Menționăm că pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din numarul total al consilierilor generali. În aceste condiții, Municipiul București trebuie să achite, de urgență, întreaga sumă datorată lui Costică Constanda, respectiv diferența rămasă de plată de aproximativ 98 milioane euro. În caz contrar, așa cum a anunțat deja, acesta va bloca, începând cu data de 3 august 2020, toate conturile Municipiului București. Din bugetul Municipiului Bucuresti sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termica, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, proiectele de investiții în infrastructura, etc. Atragem deci atenția că instituirea popririi conturilor Municipiului București, anunțată de Costică Constanda, va avea repercusiuni directe extrem de grave asupra calității vieții cetățenilor Capitalei”, a adăugat Firea.

Concret, primarul general al Capitalei cere măsuri necesare pentru soluționarea acestei situații, fie prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale Municipiului București, prin alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, a sumei de aproximativ 98 milioane euro, necesară pentru stingerea datoriei către Costică Constanda (conform prevederilor art. 29 din OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice), fie prin majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Municipiul București să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor de investiții, conform prevederilor legale în vigoare, urmând să achite din sumele alocate de la bugetul de stat datoria către Costică Costanda.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea