x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gheorghiță: Vaccinurile ar putea merge în țară cu Spartan. Vin frigiderele care asigură -80 de grade

Gheorghiță: Vaccinurile ar putea merge în țară cu Spartan. Vin frigiderele care asigură -80 de grade

18 Dec 2020   •   14:37
Gheorghiță: Vaccinurile ar putea merge în țară cu Spartan. Vin frigiderele care asigură -80 de grade
Sursa foto: Lucian Alecu

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a spus că transportul vaccinurilor către cele șase centre regionale din țară ar putea fi făcut, dacă va fi nevoie, cu avioane Spartan ale MApN.

„Este foarte probabil să fie folosite atunci când vom avea o cantitate mare de vaccinuri chiar avioanele de la MApN, avioanele Spartan, care pot într-un timp scurt să asigure distribuirea vaccinurilor în cele 6 centre regionale. Nu întâmplător au fost alese centre regionale care au aeroport, tocmai pentru a avea la îndemnă această posibilitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a mai spus că la începutul săptămânii viitoare va începe distribuția în țară a ultracongelatoarelor în care vor fi depozitate vaccinurile.

„Începînd de luni vor fi distribuite aceste echipamente frigorifice către cele șase centre regionale, motiv pentru care dacă aici avem o capacitate de circa 1,5 milioane de doze pentru -80 de grade, în celelalte regiuni vom avea capacități de stocare între 150 de mii și 200 de mii de doze de vaccin per centru”, a spus Gheorghiță, în urma vizitei la Centrul național de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19 de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Acesta a explicat și modul de administrare a vaccinului.

„Vaccinul se administrează în momentul de față, din tipurile de vaccin care vor primi autorizare, intramuscular, într-o schemă cu două doze, iar persoanelor sub 16 ani pentru moment nu există o indicație de utilizare, nu sunt suficiente date care să asigure această recomandare la acest moment”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

lucian Alecu - jurnalul

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiță