x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul, către handicapaţi: "Vindecaţi-vă şi munciţi!"

Guvernul, către handicapaţi: "Vindecaţi-vă şi munciţi!"

de Adriana Duţulescu    |    09 Sep 2010   •   00:00
Guvernul, către handicapaţi: "Vindecaţi-vă şi munciţi!"
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Ministerul Muncii a elaborat, sub semnătura fostului ministru Şeitan, chiar înainte de remaniere, un proiect de ordonanţă de urgenţă (publicat pe site-ul instituţiei) prin care persoanele cu handicap devin o categorie inferioară, supusă unor obligaţii cetăţeneşti umilitoare.



Nota de fundamentare a ordonanţei, care modifică Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, spune nici mai mult, nici mai puţin decât că persoanele cu dizabilităţi fizice şi psihice sunt obligate să-şi remedieze deficienţele, în caz contrar fiind supuse unor sancţiuni: "Prezentul proiect de act normativ stabileşte o serie de obligaţii pentru persoana cu handicap, care să faciliteze remedierea deficienţelor funcţionale şi să contribuie la integrarea socială şi în muncă a acesteia. În acest context, pentru atingerea scopurilor menţionte, în caz de neîndeplinire a obligaţiilor persoanelor cu handicap, trebuie reglementat şi un set de sancţiuni". Cu alte cuvinte, persoanele respective trebuie să se vindece, să-şi refacă membrele amputate, auzul şi văzul, altfel fiind buni de plată, căci ordonanţa instituie amenzi între 6.000 şi 20.000 de lei pentru încălcarea prevederilor sale. În afară de amenzile prevăzute, în cazul în care persoanele cu handicap nu respectă obligaţiile, li se suspendă ajutorul social primit de la stat.

În plus, persoanele cu handicap sunt obligate să stea 24 de ore din 24 la dispoziţia "organelor" statului, să se prezinte din proprie iniţiativă la control pentru reevaluarea gradului de handicap cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap, să se prezinte la control şi, când sunt chemate de autorităţi, să aducă la cunoştinţă direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în termen de 48 de ore de la luarea la cunoştinţă, orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau reşedinţă şi cu privire la modificarea averii personale. Dacă oricare dintre aceste obligaţii sunt încălcate, persoana respectivă este "sancţionată cu suspendarea dreptului la asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale".

Asta în condiţiile în care handicapul de gradul I presupune în multe cazuri imposibilitatea transportării persoanei respective, mai ales că la nivel judeţean există o singură comisie de control, care nu se deplasează la domiciliul handicapatului, ci acesta este obligat să se prezinte, la sute de kilometri distanţă, la reevaluarea dosarului.

Totodată, în mod cu totul aberant, persoanele cu handicap sunt obligate să îşi caute serviciu (obligaţie hilară, în condiţiile în care nici persoanele sănătoase tun nu-şi găsesc de lucru) şi să colaboreze cu "echipele de specialişti" în vederea vindecării. Şi neîndeplinirea acestor obligaţii se pedepseşte cu tăierea banilor primiţi de la stat. Pentru că obiectivul ordonanţei lui Şeitan este "economia la buget": "Reglementările menţionate vor determina diminuarea efortului financiar suportat de la bugetul de stat pentru această categorie de persoane". Cu cât mai puţine persoane cu handicap recunoscute de stat, cu atât mai mulţi bani la buget. Asta în condiţiile în care chiar nota de fundamentare arată că numai anul acesta pentru 7.000 de dosare reevaluate se cheltuiesc 400.000 de euro de la buget, iar pentru anul viitor se vor aloca 1,3 milioane de euro pentru membrii comisiilor de control.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Persoanelor cu Handicap, Simon Francisc, a declarat pentru Jurnalul Naţional că ordonanţa lui Şeitan este "o măgărie şi o bătaie de joc la adresa persoanelor cu dizabilităţi". "Nu se ţine seama pur şi simplu de demnitatea umană, persoanele cu handicap sunt umilite de cei de la Ministerul Muncii care visează noaptea şi dau legi ziua", a spus Simon Francisc. Acesta susţine că, sub pretextul reevaluării dosarelor de handicap pe motiv de fraudă din partea unor persoane care nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi ajutor social, se urmăreşte de fapt eliminarea "la grămadă" a ajutoarelor sociale acordate persoanelor cu dizabilităţi, pentru a nu mai fi o povară pentru buget.

×
Subiecte în articol: observator