x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul va acoperi TVA din proiectul privind controlul tuberculozei

Guvernul va acoperi TVA din proiectul privind controlul tuberculozei

09 Iul 2020   •   22:30
Guvernul va acoperi TVA din proiectul privind controlul tuberculozei
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Guvernul a aprobat, joi, o OUG pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii a sumelor necesare acoperirii plăţii TVA din Programului ROU-T-MOH „Abordarea provocărilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in România”.

Documentul, aprobat, joi, în ședința de Guvern, prevede cadrul legal necesar pentru acoperirea de la bugetul de stat a taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru bunurile și serviciile achiziționate în cadrul Proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei in România”, finanțat de Fondul Global printr-un grant de tranziție.

Suma estimată pentru acoperirea TVA este în valoare totală de 568.433 lei.

Din suma totală, 126.974 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor efective realizate în cadrul Programului în anul 2019, de sub-primitorul principal, Fundația Romanian Angel Appeal și subcontractorul acestuia – Asociația Română AntiSIDA (ARAS) și va fi plătibilă din bugetul aprobat pe anul 2020.

Suma de 428.054 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor programate să se facă în cadrul Programului de către Ministerul Sănătății (direct și prin Institutul Național de Sănătate Publică) și Fundația Romanian Angeal Appeal (direct și prin subcontractorul acesteia – Asociația Română AntiSIDA (ARAS)) în anul 2020. Suma va fi plătită din bugetul aprobat pe anul 2020.

Totodată, suma de 13.405 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor programate să se facă în cadrul Programului, de către Ministerul Sănătății și Fundația Romanian Angeal Appeal în anul 2021. Această sumă va fi plătită din bugetul aprobat pe anul 2021.

„Suma aprobată se va asigura de la bugetul de stat și va fi direcționată către achiziția de medicamente pentru tratamentul tuberculozei multidrogrezistente și respectiv pentru alte bunuri necesare pentru prevenirea și controlul tuberculozei în rândul populațiilor vulnerabile, între care menționăm utilizatorii de droguri”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Ministerul Sănătății primește de la Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei peste 4,3 milioane de euro pentru implementarea mai multor măsuri care vizează controlul tuberculozei în România, dar și achiziția unei părți din medicamentele utilizate în tratamentul pacienților cu tuberculoză multidorg rezistentă (MDR).

Partenerii Ministerului Sănătății în cadrul acestui program sunt Organizația Mondială a Sănătății și Romanian Angel Appeal, din partea societății civile.

Tuberculoza este o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătății și Guvernul României. Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în România, ca urmare a derulării mai multor programe naționale și de internaționale de combatere a acestei boli.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tuberculoză