x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tableta pentru bătrâni, invenţie românească. „Hubert” are doar strictul necesar persoanelor în vârstă

Tableta pentru bătrâni, invenţie românească. „Hubert” are doar strictul necesar persoanelor în vârstă

de Alina-Elena Vasiliu    |    10 Iul 2014   •   19:39
Tableta pentru bătrâni, invenţie românească. „Hubert” are doar strictul necesar persoanelor în vârstă
Sursa foto: Tableta pentru bătrâni, invenţie românească. „Hubert” are doar strictul necesar persoanelor în vârstă

Cum ar fi ca bunicii noştri, de peste 75 de ani, să poată folosi tableta fără ajutor? Un francez stabilit în România a găsit un model de tabletă, care simplifică semnificativ utilizarea.

Ideea lui Stéphane Luçon a fost să reunească, într-un ecran de tabletă, toate serviciile care i-ar putea fi de folos unei persoane vârstnice. Dispozitivul ar putea pune la dispoziţie, în viitor, şi un serviciu de asistenţă pentru cei care nu se descurcă să utilizeze opţiunile. Ideea poartă numele de „Hubert”.

Luçon a pornit de la regretul că una dintre bunicile sale, internată în azil, a murit fără a avea ocazia să-şi vadă nepoţii, pentru că aceştia locuiau la 2.000 de kilometri depărtare. În folosul celeilalte bunici, Stéphane Luçon a creat un model de tabletă care conţine doar aplicaţiile indispensabile pentru o persoană în vârstă. Alte butoane sau aplicaţii, care ar putea induce în eroare, pur şi simplu nu există.

„Hubert” se află, acum, în căutare de fonduri, pentru a pune în practică şi partea a doua a proiectului, constând în implementarea unui serviciu de asistenţă personalizată, disponibilă 24 de ore din 24.

„Vânzătorii de tablete, care ţintesc piaţa vârstnicilor, consideră că este responsabilitatea rudelor să-i înveţe cum se utilizează dispozitivul, dar acestea nu au totdeauna timpul sau cunoştinţele necesare”, spune Stéphane Luçon. Această nouă tabletă ar putea avea un buton care să pună în funcţiune un asistent tehnologic, menit să instaleze aplicaţiile necesare, respectând regulile de confidenţialitate.

„Hubert” este implementat, deocamdată, doar în Franţa, dar urmează să fie disponibil şi în România.

×