x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Igaş, între Tobă şi Fătuloiu

Igaş, între Tobă şi Fătuloiu

de Mara Raducanu    |    17 Noi 2010   •   21:23
Igaş, între Tobă şi Fătuloiu
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Mitingul poliţiştilor din 24 septembrie de la Cotroceni pare să fi fost “pretextul” ideal pentru decapitările din Poliţie, Jandarmerie şi Interne. Ca de obicei, s-au căutat ţapi ispăşitori, s-au demis oameni, s-au făcut dosare penale pentru poliţiştii protestatari care ar fi purtat la ei arma din dotare. La începutul săptămânii a fost eliberat din funcţie Gavrilă Pop, fostul şef al Jandarmeriei Capitalei. Pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, pare să-l aştepte aceeaşi soartă. O singură piesă lipseşte din acest puzzle. Nu mai apar concluziile raportului despre mitingul poliţiştilor, pe care Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în MAI, promitea că o să-l facă public săptămâna aceasta.

După ce Vasile Blaga a fost îndepărtat de la conducerea Ministerului de Interne, în locul lui fiind numit Traian Igaş, un soldat disciplinat, iată că şi scaunul lui Petre Tobă se clatină. Mai activ decât de obicei, Dan Fătuloiu, secretar de stat în MAI şi şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, s-a pus pe fapte mari. Aşa cum a prezis acum câteva zile, când anunţa că sancţiunile pentru mitingul poliţiştilor din faţa Cotroceniului nu s-au terminat, ci că, dimpotrivă, urmează noi “căderi de capete”. Mai mult, potrivit unor surse din interiorul Poliţiei, chestorul Petre Tobă este văzut ca un “ghimpe” în coasta lui Fătuloiu, care i-a impus ministrului Igaş un ultimatum: ori Tobă, ori el. Pretextul oficial, managementul defectuos din ziua mitingului.  Neoficial, ar fi neînţelegerile existente între cei doi, acumulate de-a lungul timpului. Cererea secretarului de stat de eliberare a lui Petre Tobă din funcţie a ajuns de marţi seară pe masa premierului Emil Boc. Se pare însă că şeful Poliţiei Române nu a primit nici o informare în acest sens, continuându-şi activitatea în mod obişnuit. Traian Igaş a declarat că va analiza bine situaţia înainte să ia vreo decizie oficială, susţinând că preferă să aştepte şi concluziile Corpului de Control al MAI trimis pentru verificări la Piatra-Neamţ.

“Sunt un om echilibrat, aşa că voi analiza bine şi după voi lua o decizie.” Pe de altă parte, surse din cadrul MAI au declarat că nu este exclusă nici varianta demiterii din funcţie chiar a lui Valentin Fătuloiu. În subiect a intrat şi preşedintele Traian Băsescu, care, prezent ieri la şedinţa de guvern, a remarcat că “băieţii care mai ieri făceau strip-tease aruncându-şi şepcile” îşi aruncă acum şi caracterul pe toate televiziunile. Referindu-se la această situaţie, Toader Paraschiv, lider “Cartel Alfa”, a declarat pentru Jurnalul Naţional că toate aceste demiteri au rolul de a decredibiliza Poliţia şi de a tărăgăna apariţia unui raport despre mitingul din 24 septembrie care de fapt nu există. “Acest raport nu are ce să conţină. A fost un miting paşnic. E clar că se încearcă decredibilizarea poliţiei. Şi din câte am înţeles demiterile din poliţie vor continua, în special în oraşele de unde se presupune că au venit mai mulţi poliţişti în ziua protestelor. Nu e normal să demiţi un şef de inspectorat pe astfel de criterii şi anume că omul în timpul lui liber a venit să-şi ceară drepturile.”

Asasinatul de duminică de la Piatra Neamţ a amplificat scandalul şi tensiunea existentă deja în “ograda” de la Interne. Trimis “în teren” de Traian Igaş, Fătuloiu a declarat că a analizat activitatea Poliţiei Neamţ în asigurarea ordinii şi siguranţei publice.

După ce a urmărit cum merg treburile pe plaiurile nemţene, chestorul a propus ministrului de Interne schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Neamţ, comisar-şef Aurelian Vasea Şoric, pentru management defectuos. Secretarul de stat a verificat atât condiţiile în care s-a petrecut incidentul, cât şi eventuale legături între Poliţie şi interlopi, despre care s-a tot vorbit de la producerea tragediei. Aurelian Şoric a negat că ar avea legături cu gruparea Mararu, susţinând cu ochii înlăcrimaţi că presa îşi bate joc de familia sa. S-a scris că soţia lui Şoric, care este notar, ar fi parafat acte nu tocmai legale în beneficiul unor presupuşi membri ai lumii interlope.

Cristian Chilat, principalul suspect arestat pentru uciderea lui Gheorghe Mararu, a fost adus ieri la Bucureşti. Acesta va fi audiat în cadrul investigaţiei privind asasinatul din Piatra Neamţ, ancheta fiind preluată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

×