x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Impactul pandemiei asupra turismului: În Corfu, numărul de turişti români a scăzut cu 90% în 2020

Impactul pandemiei asupra turismului: În Corfu, numărul de turişti români a scăzut cu 90% în 2020

04 Iul 2021   •   14:30
Impactul pandemiei asupra turismului: În Corfu, numărul de turişti români a scăzut cu 90% în 2020

 În 2020, primul an marcat de pandemia de Covid-19, doar 573 de români au ajuns în insula elenă Corfu pe cale aeriană, cu circa 90% mai puţini decât în anul anterior, scrie Ziarul Financiar.

Declinul este printre cele mai puternice în contextul în care în total au existat 335.000 de oameni care au ajuns aici, faţă de 1,3 milioane în 2019. Declinul a fost astfel de 75% la nivel total. Cele mai importante pieţe pentru Corfu sunt Marea Britanie (-70%), Germania (-66,5%) şi Polonia (-77%). Britanicii reprezintă însă aproape jumătate din totalul vizitatorilor străini în 2020 şi circa 40% înainte de pandemie, datorită operelor scriitorului Geral Durell şi a serialului bazat pe cartea sa „Familia mea şi alte animale”. A contat şi faptul că Prinţul Philip, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a născut pe această insulă.

În 2021 însă, situaţia pare să se schimbe în contextul în care Marea Britanie are încă în vigoare restricţii importante de călătorie, iar alte state, precum România, nu.

Astfel, oficialii din Corfu speră ca importanţa pieţei locale să crească în 2021.

„Românii au reprezentat până acum un procent mic din totalul vizitatorilor străini. E important însă, că ei pot ajunge repede, atât cu avionul, cât şi cu maşina. Totuşi, zboruri sunt încă puţine”, spune Panagiotis Varouchas, vice-primarul Corfu şi responsabilul pentru turism. Conform datelor lui, anul trecut doar opt avioane au venit din România în Corfu. În acest an însă cifrele vor creşte, pe de-o parte pentru că există mai multe curse charter operate de agenţiile locale de turism, iar pe de alta pentru ca şi companiile aeriene au lansat curse de linie. România nu a avut până în 2021 zboruri directe de linie.

„Corfu este una dintre insulele greceşti spre care se organizează anual zboruri directe, de peste 20 de ani”, spune Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, una dintre cele mai importante din piaţă după cifra de afaceri anuală. Zborul charter Bucureşti-Corfu al Paralela 45 (împreună cu alte agenţii) a început în iunie şi este planificat până la finalul lunii septembrie, cu o frecvenţă săptămânală. Pe 20 septembrie este ultima cursă. Asta înseamnă că numărul de avioane care vor ajunge anul acesta pe insulă va fi mai mare ca cel din 2020, conform datelor actuale.

În cazul Greciei, indiferent de destinaţie, sunt însă şi mulţi turişti români care aleg să vină cu maşina. Aceştia nu apar în statisticile oferite de oficialii din Corfu.

„Piaţa din România este una care trebuie dezvoltată. Pentru noi este o piaţa emergentă”.

Această insulă din Grecia, din Marea Ionică, cu o populaţie de doar 100.000 de oameni, primea anual înainte de pandemie 1,3 milioane de turişti străini. Spre comparaţie, România primea doar de două ori mai mulţi.

Pandemia a lovit din plin industria turismului, iar ţările care erau dependente de această industrie – cum e cazul Greciei – au fost cele mai afectate. Totuşi, mulţi jucători din domeniu, din Europa, speră la un 2021 mai bun în contextul unor decizii comune la nivel european.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: turisti romani