x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indicele mondial al prețurilor la alimente crește în luna mai la cel mai înalt nivel din 2011

Indicele mondial al prețurilor la alimente crește în luna mai la cel mai înalt nivel din 2011

03 Iun 2021   •   22:00
Indicele mondial al prețurilor la alimente crește în luna mai la cel mai înalt nivel din 2011

Prețurile alimentelor au crescut pe plan mondial, în luna mai, cu cea mai mare rată lunară din ultimii zece ani, înregistrând o a 12-a majorare lunară consecutivă pentru a atinge cel mai înalt nivel din septembrie 2011, a anunțat joi agenția alimentară a ONU, citată de Reuters.

FAO a emis, de asemenea, prima sa prognoză pentru producția mondială de cereale în 2021, estimând o producție de aproape 2.821 miliarde de tone - un nou record și o creștere de 1,9% față de 2020.

Indicele prețurilor alimentelor al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a avut în medie 127,1 puncte luna trecută față de 121,3 în aprilie.

De la un an la altul, prețurile au crescut cu 39,7% în luna mai.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 6,0% în luna luna mai și cu 36,6% față de anul trecut. Prețurile porumbului sunt acum cu 89,9% peste valoarea lor de anul anterior, dar FAO a declarat că a scăzut la sfârșitul lunii, în urma îmbunătățirii perspectivelor pentru recolta din Statele Unite.

Indicele prețului uleiului vegetal a crescut cu 7,8% în luna mai, majorat în principal de creșterea cotațiilor pentru uleiul de palmier, soia și rapiță. Prețurile uleiului de palmier au fost stimulate de creșterea lentă a producției în sud-estul Asiei, în timp ce perspectivele unei cereri globale solide, în special din sectorul biodieselului, au determinat creșterea prețurilor la soia.

Indicele zahărului a înregistrat o creștere de 6,8% de la o lună la alta, în mare parte din cauza întârzierilor de recoltare și îngrijorărilor legate de producția redusă din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, a spus FAO.

Indicele cărnii a crescut cu 2,2% din aprilie, pe fondul achizițiilor din țările din Asia de Est, în principal China.

Prețurile la lactate au crescut lunar cu 1,8% și cu 28% față de un anul trecut.

FAO a declarat că prognoza sa pentru producția mondială record de cereale din acest an este susținută de o creștere anuală preconizată de 3,7% a producției de porumb. Producția mondială de grâu crește cu 1,4% față de 2020, în timp ce producția de orez a fost prognozată să crească cu 1,0%.

Utilizarea mondială a cerealelor în 2021/22 ar trebui să crească cu 1,7%, până la un nou vârf de 2,826 miliarde de tone, peste nivelurile de producție. "Se estimează că consumul total de alimente din cereale va crește odată cu populația mondială", a spus FAO.

Mediafax

×
Subiecte în articol: pret alimente