x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator INS: Majoritatea managerilor estimează o scădere accentuată a activităţii în economie în perioada aprilie-iunie

INS: Majoritatea managerilor estimează o scădere accentuată a activităţii în economie în perioada aprilie-iunie

28 Apr 2020   •   11:18
INS: Majoritatea managerilor estimează o scădere accentuată a activităţii în economie în perioada aprilie-iunie

Majoritatea managerilor estimează o scădere accentuată a activităţii în toate sectoarele economiei, în perioada aprilie-iunie, în paralel cu scădere a numărului de salariaţi şi o creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul, arată sondajul conjunctural realizat de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -70%).

Cele mai însemnate scăderi sunt aşteptate la fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (sold conjunctural -97%) şi fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural -91%).

Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice va înregistra relativă stabilitate. Referitor la numărul de salariaţi, managerii estimează scădere, soldul conjunctural fiind de -40% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni. În construcţii, managerii văd o scădere accentuată a volumului producţiei şi a numărului de salariaţi. În acelaşi timp, preţurile din acest domeniu se vor reduce uşor.

În sectorul comerţ cu amănuntul, în următoarele trei luni este prognozată o diminuare accentuată a activităţii, iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va fi de asemenea mai mic.

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere a numărului de salariaţi şi creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere accentuată până în iunie (sold conjunctural -62%). Cele mai mari scăderi se vor înregistra în activităţile de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural –100%), urmate de activităţile hotelurilor şi a altor facilităţi de cazare (sold conjunctural –99%), de activităţile agenţiilor turistice şi ale tur- operatorilor (sold conjunctural –97%) şi de activităţile sportive, recreative şi distractive (sold conjunctural –96%).

În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi şi o reducere moderată a preţului de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.

Mediafax

×