x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CNP-ul, din nou obligatoriu la recensământ! Recenzorii se întorc la cei care nu l-au declarat

CNP-ul, din nou obligatoriu la recensământ! Recenzorii se întorc la cei care nu l-au declarat

26 Oct 2011   •   05:45
CNP-ul, din nou obligatoriu la recensământ! Recenzorii se întorc la cei care nu l-au declarat

UPDATE 12:35 - Seful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat, miercuri, ca declararea CNP-ului la recensamant este obligatorie, sustinand ca discutiile privind lipsa sanctiunilor daca aceasta informatie nu este furnizata au fost generate de purtatorul de cuvant al INS, Vladimir Alexandrescu, "pregatit insuficient", care a fost destituit.

Citeste si declaratia lui Vladimir Alexandrescu, in exclusivitate pentru Jurnalul National

In plus, potrivit sefului INS, recenzorii sunt obligati sa se intoarca la persoanele care nu si-au declarat CNP-ul, pentru a completa formularele.

Considerat a fi un eveniment serios, recensamantul populatiei pare a se transforma in haos, pentru ca responsabilii au schimbat din nou regulile. Institutul National de Statistica a anuntat ca trebuie sa le furnizam recenzorilor CNP-ul, dupa ce in weekend preciza ca nu este cazul. Cei care refuza sa ofere statului toate datele risca amenzi cuprinse intre 1.500 si 4.000 de lei.

"Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si abbsenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Institului National de Statistica Vladimir Alexandrescu.

Ieri, intr-o declaratie de presa, Institutul National de Statistica a precizat ca exista o baza legala pentru colectarea Codului Numeric Personal la recensamant si ca romanii au obligatia de a le prezenta aceste date recenzorilor.

Conform legii, sustine INS, CNP-ul este o informatie obligatorie in programul de inregistrare, iar amenda pentru refuzul de a declara CNP-ul este de la 1.500 lei la 4.500 lei.

×