x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis, la ONU: Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat fundamental modul de viață

Iohannis, la ONU: Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat fundamental modul de viață

22 Sep 2021   •   09:28
Iohannis, la ONU: Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat fundamental modul de viață

Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat fundamental modul de viaţă, dar ne-a oferit şi oportunităţi de a ne adapta şi de a face lucrurile mai bine, a spus preşedintele Klaus Iohannis în cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

„Aceasta este a doua noastră dezbatere generală în timpul pandemiei de COVID-19, care ne-a schimbat fundamental modul de viață. Cu toate că pandemia a afectat aproape toate aspectele vieții noastre, ea ne-a oferit și oportunități de a învăța, de a ne adapta și de a face lucrurile mai bine”, a afirmat Klaus Iohannis.

El apreciază că provocările globale necesită soluții comune, solidaritate și cooperare.

„România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli, având ONU la bază, sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur și mai bun. Este esențial un multilateralism eficient și echitabil, de care să beneficieze în mod direct cetățenii noștri. Pandemia ne-a arătat, totodată, că trebuie să găsim modalități de a reconstrui mai bine și mai ecologic. Trebuie să ne reangajăm în procesul dezvoltării unor economii durabile, precum și a unor societăți reziliente, corecte și incluzive, în care . Într-adevăr, ar trebui să se acorde o atenție deosebită nevoilor speciale ale celor vulnerabili. Pentru a fi eficienți în atingerea acestui scop, este necesară solidaritatea în acțiune”, a adăugat șeful statului.

De asemenea, el spune că este nevoie de o abordare integrată și inovatoare pentru a răspunde simultan la o gamă largă de provocări interdependente, precum sănătatea, schimbările demografice, migrația, resursele limitate, schimbările climatice și pierderea biodiversității, sărăcia extremă și foametea.

„Ne aflăm într-adevăr într-un , iar România salută noul raport publicat privind , sprijină principalele sale concluzii și îl încurajează pe Secretarul General al ONU să continue eforturile pentru implementarea acestora. România rămâne angajată să contribuie la eforturile colective care au drept scop limitarea și recuperarea întârzierilor în avansarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Sustenabilitatea trebuie să se regăsească în centrul recuperării post-COVID și trebuie să lucrăm împreună pentru a ne proteja planeta și ecosistemele. Efectele schimbărilor climatice nu au frontiere naționale, iar responsabilitatea de a le gestiona într-un mod eficient ne revine tuturor. Cooperarea cu alte state și organizații internaționale pentru a răspunde schimbărilor climatice reprezintă o prioritate a mandatului meu actual în calitate de președinte al României. 2021 ar trebui să reprezinte un salt înainte în prevenirea schimbărilor climatice și protejarea biodiversității”, enționează Iohannis.

El remarcă potențialul tehnologiilor digitale, precum și provocările generate de acestea.

„Trebuie să asigurăm un acces semnificativ și sigur la internet, să consolidăm securitatea cibernetică și să promovăm un comportament responsabil în spațiul cibernetic, abordând în același timp problematica răspândirii discursului instigator la ură și a dezinformării în mediul digital. (...) De asemenea, pandemia ne-a făcut să acționăm împreună pentru a consolida sistemele naționale de sănătate și a le face mai reziliente. (...) Conflictele armate, diviziunea etnică și inegalitățile sunt încă realități dure. Este momentul potrivit pentru a transforma criza COVID-19 și impactul acesteia asupra securității într-o oportunitate de revitalizare a agendei de pace și securitate, punând un accent reînnoit asupra prevenirii conflictelor și consolidării proceselor de pace. Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei. (...). Nu ultimul rând, permiteți-mi să reamintesc că forța unei organizații internaționale este dată de măsura dorinței politice a statelor sale membre de a o face relevantă și potrivită pentru vremurile în care trăim. Să ne unim cu toții eforturile pentru realizarea obiectivelor nobile ale Organizației Națiunilor Unite”, conchide Klaus Iohannis.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis