x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis, mesaj pentru comunitățile evreiești: Sunteți de secole acasă aici

Iohannis, mesaj pentru comunitățile evreiești: Sunteți de secole acasă aici

25 Noi 2020   •   11:51
Iohannis, mesaj pentru comunitățile evreiești: Sunteți de secole acasă aici
Sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis cu prilejul celui de-al IV-lea Congres al Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic un mesaj: „Sunteți de secole acasă aici, aveți locul binemeritat atât în prezentul României, cât și în viitorul european pe care ni-l construim împreună”.

Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj cu prilejul celui de-al IV-lea Congres al Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic. Mesajul a fost prezentat de Sergiu Nistor, consilier prezidențial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale.

„Transmit salutul meu călduros tuturor participanților la Congresul Federației Comunităților Evreiești din România. Doresc să folosesc acest prilej pentru a reitera, în numele Statului Român, aprecierea pentru contribuția importantă a comunității evreiești din România la dezvoltarea țării, la construcția societății românești moderne. Comunitățile evreiești, evreii din România, prin sacrificiile și jertfele lor, prin contribuția lor în plan civic, economic și cultural, sunt o valoroasă filă a istoriei și o parte inseparabilă a patrimoniului nostru. Sunteți de secole acasă aici, aveți locul binemeritat atât în prezentul României, cât și în viitorul european pe care ni-l construim împreună!”, se arată în mesaj.

Conform președintelui Iohannis, comunitatea evreiască a dat României, în decursul timpului, numeroase personalități importante în toate domeniile vieții sociale, precum cultură, educaţie și știință.

„Ca Președinte, voi continua să evidențiez acest fapt și să mă asigur că autoritățile responsabile protejează și pun în valoare bogăția culturii și a patrimoniului evreiesc și, totodată, sprijină constant dialogul inter-religios la care Cultul mozaic din România participă activ. Avem, ca societate, responsabilitatea de a păstra vie memoria evenimentelor fericite ale istoriei, însă și a evenimentelor tragice din secolul trecut. În acest context, sunt angajat în a contribui la păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului și în a depune toate eforturile pentru combaterea antisemitismului, rasismului și xenofobiei. Am beneficiat în toți acești ani de un parteneriat de nădejde cu reprezentanții comunităților evreiești din România. La acest moment de bilanț, reiterez aprecierea pentru rolul esențial pe care l-a avut președintele Federației Comunităților Evreiești, în întreaga perioadă care a trecut de la al III–lea Congres al FCER-CM. Domnul Aurel Vainer este o personalitate marcantă a comunității dumneavoastră și un contribuitor de seamă la excelenta relație a comunității evreiești cu majoritatea românească, cu celelalte minorități naționale și cu instituțiile statului român. Doar prin educație și dialog permanent vom putea dezvolta, în România, acea societate liberă, democratică, tolerantă, bazată pe respect reciproc, în care cetățenii, fie ei aparținând majorității ori minorităților naționale, se vor putea bucura de moștenirea primită de la înaintași și o vor putea transmite, îmbogățită, urmașilor. Acest obiectiv nu poate fi atins decât printr-un amplu demers comun al întregii societăți, al fiecăruia dintre noi, rol în care comunitățile evreiești din România și reprezentanții acestora s-au angajat deplin”, se mai arată în mesaj.

Iohannis menționează pandemia care „ne pune în fața unor provocări prin care societatea noastră nu a mai trecut anterior. Ieșirea din această grea încercare se va datora responsabilității de care vom da dovadă fiecare dintre noi, cetățeni și autorități, dar va fi și proba solidarității întregii națiuni. Să reținem cugetarea și îndemnul Marelui Rabin Menachem Hacohen: . Vă felicit pentru felul în care, în aceste luni grele, comunitățile dumneavoastră au dat proba atenției, iubirii și grijii față de cei aflați în nevoie. Doresc lucrărilor Congresului Federației Comunităților Evreiești din România mult succes, iar dumneavoastră, tuturor evreilor din România, vă urez să întâmpinați apropiata sărbătoare de Hanuka în sănătate și cu lumină în suflet!”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis