x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Isterie cu copii răpiţi şi goliţi de organe

Isterie cu copii răpiţi şi goliţi de organe

de Raluca Cret    |    19 Noi 2010   •   15:23

Copiii din judeţul Mureş se tem să meargă la şcoală, părinţii sunt disperaţi iar profesorii fac eforturi să îi liniştească. Totul a pornit de la un zvon potrivit căruia un dubă cu călugări răpeşte copii cărora le scoate organele şi îi abandonează în câmp.

La început a fost un cuvânt. O vorbă aruncată de cineva, nu se ştie cine, de sora unui prieten al unui cumnat al unui alt prieten din Mediaş, judeţul Sibiu. Se zice că ar fi găsit nişte copii abandonaţi pe un câmp, goliţi de organele interne.

Zvonul s-a extins cu viteza internetului, cadavrele din poveste au ajuns la Sighişoara, apoi la Band, iar de câteva zile pot fi găsite pe dealurile din jurul Tîrgu-Mureşului. Nu se ştie cine sunt copiii, cine sunt răpitorii şi nici de la cine a pornit toată tărăşenia. Cert este că elevii, mai ales cei din clasele mici, sunt speriaţi, iar părinţii, în cel mai fericit caz, îi aşteaptă mai des ca de obicei atunci când ies de la ore.

În mare, povestea sună cam aşa: "au venit în curtea şcolii un călugăr, o călugăriţă şi un doctor, au o dubiţă galbenă cu geamuri fumurii, se opresc lângă copiii, îi trag în dubiţă după care nu-i mai vede nimeni”.

La Centrul Maternal "Matera” din Tîrgu-Mureş, unde proaspetele mămici provenind din familii cu probleme primesc asistenţă socială şi psihologică, zvonul a primit dimensiuni de filme horror. "Mi-au povestit mămicile că au auzit că în Mureşeni (cartier din Tîrgu-Mureş – n. red.) s-a găsit pe pieptul copiilor un plic cu zece milioane de lei, bani de înmormântare”, a declarat Ana Chirteş, directorea Centrului.

Zvonul a ajuns şi la liceele din oraş, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean le-a trimis directorilor o depeşă prin care îi sfătuieşte să stea liniştiţi. Dumitru Matei, inspectorul şcolar general, a precizat că este vorba doar de un zvon care a creat o psihoză. Reprezentanţii Poliţiei s-au plictisit deja de câte "nu”- uri au fost nevoiţi să le spună profesorilor şi părinţilor. "Nu am avut cazuri, sesizări de dispariţii, răpiri sau cadavre neidentificate. Este doar un zvon care a creat panică iar pe alocuri isterie”, a declarat Livia Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Cea mai plauzibilă explicaţie a zvonului vine însă din partea lui Simion Bui, directorul Colegiului "Alexandru Papiu Ilarian”, unul dintre cele mai mari din judeţ. "Ştiţi, acum este o perioadă de relaxare, e un moment mai calm în învăţământ, nu sunt examene, nu sunt teze, probabil că elevii se plictisesc. Eu zic că toată tărăşenia a pornit de la elevi, dornici de distracţie”. 

×