x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Izoletele, inutile în lupta COVID: „Căram pacienţi obezi pe scări, vecinii refuzau să ne ajute”

Izoletele, inutile în lupta COVID: „Căram pacienţi obezi pe scări, vecinii refuzau să ne ajute”

29 Iul 2020   •   17:51
Izoletele, inutile în lupta COVID: „Căram pacienţi obezi pe scări, vecinii refuzau să ne ajute”
Sursa foto: Captura Antena 3

Izoletele au pierdut lupta cu noul coronavirus, în prezent, pacienţii fiind transportaţi la ambulanţă, pe propriile picioare. În județul Timiş sunt doar două izolete care se folosesc ocazional.

Celebra izoletă, simbol al pandemiei care a băgat spaima în pacienţii infectaţi sau suspecţi de noul coronavirus, a dispărut din dotarea ISU.

Raed Arafat a declarat că transportul cu izoleta nu mai este obligatoriu, deoarece sunt prea puţine în raport cu numărul tot mai mare de cazuri apărute în ultima perioadă.

În realitate, izoleta a fost scoasă din uz încă din luna aprilie şi asta pentru că asistenţii şi brancardierii s-au plâns că trebuie să manipuleze izoleta pe braţe.

Un angajat de la ISU Timiș a declarat, pentru MEDIAFAX, sub protecţia anonimatului, că în unele cazuri se rugau de vecini să îi ajute să coboare pacienţii de la etajul patru.

„Imaginaţi-vă cum transportam un pacient cu o greutate de 120 - 130 de kg cu izoleta pe scările unui bloc. Ne rugăm de vecini să ne ajute, însă fiind vorba de pacienţi suspecţi de coronavirus nimeni nu voia să ne ajute”, spune angajatul ISU Timiș.

Pe timpul transportului, în funcţie de decizia medicală, se poate folosi şi izoleta, a adăugat sursa citată.

Fiind şi greu de manipulat, izoleta a fost scoasă din uz, iar acum pacienţii sunt transportaţi până la ambulanţă pe propriile picioare.

Personalul medical este echipat cu combinezon de protecţie, mască şi ochelari, iar la finalizarea transportului, autospecialele intră în garaj pentru a fi dezinfectate.

„Eu cred că niciunde nu s-a greşit. La început, aţi văzut că peste tot în lume era această metodă de a se transporta, cu izoleta, pentru că lumea era foarte speriată de contagiozitatea acestei boli. Între timp, s-a descoperit mai exact când eşti contagios, în ce condiţii, se consideră că dacă ai distanţare socială de 2 metri pe o perioadă de 15 minute abia după aceea devii contagios. Izoleta nu este un instrument foarte plăcut: stai ca într-un coşciug şi foarte multă lume a fost traumatizată de acest mod de a transporta”, a declarat dr. Virgil Musta, şef secţie Boli Infecţioase Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

În prezent, la ISU TImiș sunt în folosinţă două izolete.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: izoleta coronavirus Covid-19