x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecători cercetaţi după eliberarea criminalului

Judecători cercetaţi după eliberarea criminalului

de Diana Scarlat    |    02 Oct 2015   •   15:16
Judecători cercetaţi după eliberarea criminalului

Presupusul crimial care a lăsat în şanţ trupul mutilat al copilului de 10 ani de la Iaşi este căutat acum în Germania. Autorităţile sunt în alertă, după ce un copil din Germania a dispărut, în zona în care a fost localizat românul urmărit. Criminalul fusese eliberat condiţionat anul trecut de judecătorii de la Botoşani, care acum sunt anchetaţi de CSM. Tribunalul Botoşani nu este la prima decizie de acest fel.


Deşi Comisia penitenciarului nu aprobase eliberarea condiţionată a criminalului Miron Vasile, judecătorii de la Tribunalul Botoşani i-au admis acestuia cererea. Temutul infractor a beneiciat de trei eliberări condiţionate, după două condamnări pentru tâlhărie şi una pentru omor calificat. În decembrie 2002, acesta a decapitat o adolescentă pe care nu reuşise să o violeze, apoi a dezmembrat cadavrul şi l-a ascuns. Cu toate acestea, judecătorii de la Botoşani au considerat că trebuie să fie eliberat înainte de termen şi că se poate reintegra în societate. Infractorul a recidivat la scurt timp după eliberare, având o tentativă de furt chiar anul trecut. “Comisia din penitenciar a considerat ca inoportună eliberarea, pentru că la evaluarea psihologică a fost identificat cu risc în gestionarea violenţei. Instanţa a motivat că acea constatare se referă la altă perioadă, iar de la penultima cerere de eliberare, care i-a fost respinsă, el s-a îndreptat. Nu au făcut altceva decât să-l invite la comiterea de noi infracţiuni. Instanţa a motivat că deşi este recidivist, nu înseamnă că nu s-a îndreptat”, a precizat, pentru Jurnalul Naţional, criminologul Dan Antonescu.
Judecătorii de la Botoşani au mai eliberat în această vară un criminal în serie. Toader Covali, supranumit măcelarul de la Grajduri, a fost considerat de judecătorii de la Botoşani demn de eliberare condiţionată, tot pentru bună purtare, după ce şi-a ucis fiul minor cu un topor, apoi soţia, concubina şi o asistentă medicală. La mai puţin de o lună după ce a fost pus în libertate, a recidivat, fiind internat la sanatoriul de boli psihice de la Iasi.


Deciziile tribunalelor lasă în libertate criminali periculoşi pentru că în penitenciare nu sunt locuri suficiente, iar condiţiile din arest aduc sute de condamnări la CEDO.

Criminali periculoşi şi violatori sunt cercetaţi în libertate sau eliberaţi înainte de termen prin decizile judecătorilor. În sistemul penitenciar mai este nevoie de 10.000 de locuri şi cel puţin 3.000 de angajaţi, dar nu sunt fonduri.

×