x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurma: Epidemia își bate joc de măsurile cu care o gâdilă Guvernul

Jurma: Epidemia își bate joc de măsurile cu care o gâdilă Guvernul

de Monica Cosac    |    09 Noi 2020   •   09:31
Jurma: Epidemia își bate joc de măsurile cu care o gâdilă Guvernul

Măsurile anunțate de autorități au fost luate mult prea târziu și nu sunt bazate pe criterii epidemiologice, consideră medicul și cercetătorul Octavian Jurma, potrivit căruia „de la al Doilea Război Mondial, România nu a mai avut în față o asemenea criză umanitară”. Mai mult, în contextul în care rata de pozitivare este în creștere, ajungând la peste 30% (6.752 de cazuri de infectare depistate după prelucrarea a 21.552 de teste), medicul spune că ar fi nevoie de cel puțin 200.000 de teste zilnic pentru ca țara noastră să poată ține pasul cu epidemia.

 

 

Aceste măsuri de „soft lockdown” nu s-au luat pe criterii epidemiologice, ci pe criterii de sondaj al opiniei publice, susține Octavian Jurma, măsuri pe care celelalte țări din Europa le-au luat acum două-trei săptămâni. În prezent, ar trebui luate măsuri foarte dure și foarte rapid.  

Cu cât masa de oameni infectați crește, cu atât sunt mai greu de oprit aceste valuri ale pandemiei, afirmă medicul, care estimează că săptămâna aceasta vor fi peste 11.000 de cazuri noi, în fiecare zi, iar la finalul lunii ar putea fi 15.000 de infecții zilnic, sau chiar mai mult, număr „complet nesustenabil” pentru sistemul nostru medical. 

„Oamenii sunt divizați, iar epidemia continuă să își bată joc de măsurile cu care o gâdilă Guvernul. Singurul lucru care scade predictibil în ultimele săptămâni este încrederea populației în politicienii care insistă să vorbească în locul specialiștilor pe care îi invocă mereu generic. Niciodată nu sunt menționați «specialiștii» nominal, fie din teama să nu le răpească din glorie polidemiologilor (politicieni erijați în epidemiologi), fie din teama că vor spune ceva incorect politic”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook. 

 

Vizitele sociale, sursa de infectare

De asemenea, specialistul precizează că prin interdicția circulației abia de la ora 23.00, guvernanții lasă loc amplu vizitelor sociale, care au devenit principala sursă de infectare: „Acum 2-4 săptămâni, petrecerile erau principala sursă de cazuri noi, acum vizitele sociale sunt principala sursă și vom descoperi asta peste 2-4 săptămâni”.

Deși capacitatea de testare declarată oficial este de 50.000 de teste pe zi, premierul Ludovic Orban declara săptămâna trecută că se fac mai puține teste, deoarece „testăm cât e necesar”. 

 

„Am o veste proastă pentru guvernanți: avem nevoie de minim 200.000 de teste pe zi doar ca să coborâm sub 5% cu rata de pozitivare și să ținem pasul cu epidemia”.

Octavian Jurma, cercetător

 

Măsurile care intră în vigoare azi:

@ Toate școlile și grădinițele trec în online, dar rămân deschise creșele și after-school-urile

@ În toată țara, circulația este interzisă între orele 23.00 și 5.00

@ Revine declarația pe propria răspundere pentru intervalul menționat

@ Magazinele vor termina programul la ora 21.00

@ Masca este obligatorie peste tot

@ Târgurile și piețele se închid

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma