x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis: PSD a creat, cu cinism, această criză sanitară

Klaus Iohannis: PSD a creat, cu cinism, această criză sanitară

30 Iul 2020   •   15:41
Klaus Iohannis: PSD a creat, cu cinism, această criză sanitară

Președintele Klaus Iohannis afirmă că PSD a creat criza sanitară cu care se confruntă România, prin faptul că a amânat timp de două săptămâni adoptarea în Parlament a legii carantinării și izolării. 

"1356 de persoane noi detectate cu corona 35 de decese de ieri pana astazi. Peste 400 de pers la terapie intensivă. 

Este, dragi români, un nou recod negativ extrem de îngrijorător. Și, pe bună dreptate, se pune întrebarea cum am putut să ajungem aici. Și asta o să vă explic, după care o să vă spun cum avem de gând să controlăm situația.

În starea de urgență, când în vestul Europei am avut sute de infectări și zeci de decese, în România am avut un număr foarte limitat. Autoritatile și-au făcut treaba, spitalele, medicii s-au mobilizat.

În ansamblu putem spune că la început lucrurile au mers bine, pandemia a fost gestionată bine de guvern, de autoritati, dar această situație nu a convenit PSD-ului. Guvernul, președintele, autoritățile și-au făcut treaba. Și atunci PSD a căutat solutii pentru PSD, nu pentru români.

Din pacate PSD controlează încă majoritatatea în Parlamentul României. Cu ajutorul UDMR, ne amintim recenta fază când PSD a încercat să dea autonomie așa-zisei secuimi. Si atunci PSD a actionat acolo unde are înca putere, în parlament.

Au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie. Cu un cinism inimaginabil au tras din timp, ca să nu apară noua legislație.

Sigur, dupa ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos și m-a acuzat că eu caut vinovați. Nu caut vinovați, îi cunosc și îi arăt cu degetul.

Câteva date. În 25 iunie CCR stabilește că unele articole din legea carantinării și izolării sunt neconstituționale. 460 de cazuri noi, 10 decese.

2 iulie CCR motivează această decizie. 450 de cazuri noi, 20 de decese.

Guvernul nu a putut să vină cu o nouă decizie pentru că trebuia asteptată motivarea CCR, dupa care guvernul se mișcă rapid, în 6 iulie depune inițiativa noii legi. Izolarea și carantinarea.

PSD incepe să tragă de timp și această lege, care poate să treacă urgent prin parlament, se dezbate timp de două săptămâni, în care pacienți bolnavi pleacă acasă, nu este nimeni amendat, carantinat, rezultatul putem să-l citim aici. Legea ajunge la mine în 18 iulie, o promulg imediat și o public. 889 de cazuri, în 18 iulie.

Un zidar nu poate să construiască o casă fără mortar, cum un tâmplar nu poate să lucreze fără cuie, așa cum guvernul nu poate să lucreze fără legi. I-au fost luate din mână legile timp de trei săptămâni și nu a putut să gestioneze criza. PSD a tras de timp și a creat această situație în parlament.

De ce ? Explicația este curemurător de simplă. PSD, nemulțumit de reusitele guvernului, a vrut să creeze o criză sanitară ca să critice guvernul. Intenționat a creat o criză sanitară, pentru măsuri care nu au putut fi luate. Pentru PSD nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit, că sute de români au murit, pentru PSD a fost important să creeze o criză ca să aibă pentru ce critica guvernul. Aceasta este explicația. 

Acum suntem în această situație. 1350 de pacienți, 35 de decese, un număr în crestere de persoane bolnave.

Eu, guvernul, autoritățile suntem hotărâți să gestionăm și această nouă formă de criză. Am avut ieri o discuție cu guvernanții, astăzi am avut o discuție cu ministrul afacerilor interne, cu doi secretari de stat din zona poliției și a situației de urgență și am convenit. E momentul să fim extrem de fermi.

Toate studiile sociologice arată că 90% dintre voi respectă normele, poartă masca, păstrează distanța. Majoritatea ați înțeles că avem nevoie de disciplină. Cei care nu au înteles vor fi amendați. Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele pentru ca noi toți să putem stăpâni această boală, aceasta pandemie. Eu , guvernul, autoritățile, internele, ministrul sănătății știm ce avem de făcut. 

Avem 800 de paturi ATI, jumatăte ocupate. Avem nevoie de măsuri foarte ferme. Mă bazez pe voi să respectați aceste norme, iar cei care nu le respectă vor suporta rigorile legii. Important este ca toți sa trecem bine peste această criza de sanatate creată, cu cinism, de un partid din România." 

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis psd criza sanitara