x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lacul Nuntași, de la turism la dispariție sau cum dispare apa întinsă pe 800 de hectare în doar două luni

Lacul Nuntași, de la turism la dispariție sau cum dispare apa întinsă pe 800 de hectare în doar două luni

de Georgiana Oprea    |    20 Aug 2020   •   14:35
Lacul Nuntași, de la turism la dispariție sau cum dispare apa întinsă pe 800 de hectare în doar două luni

UPDATE. Administrația Națională „Apele Române” anunță, printr-un comunicat de presă, începerea operațiunilor de salvare a lacului Nuntași.

Directorul instituţiei, Ervin Molnar, a semnat protocolul dintre ANAR- Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) şi Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD) prin care ARBDD, în calitate de administrator al Lacului Nuntaşi, a solicitat sprijin tehnic şi logistic. Acest protocol reglementează colaborarea pe termen mediu şi lung dintre cele două instituţii, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor hidrologice din zonă şi pentru evitarea unor astfel de situaţii pe viitor.

Echipele ABADL acţionează cu un excavator cu un braţ lung de 18 m, singurul care poate efectua lucrările de decolmatare a canalelor de legătură dintre lacul Sinoe şi lacul Istria şi dintre lacul Nuntaşi şi lacul Istria. De asemenea, se intervine şi cu o autoutilitară, iar pământul rezultat în urma decolmatării va fi taluzat pe marginea canalelor, pe toată lungimea lucrărilor, în condiţiile în care terenul va permite acest aspect.

-------------------------------------------------------

Articol inițial. Lacul sărat Nuntași, din județul Constanța, care se întinde pe 817 hectare, aflat în Rezervația Biosferei Delta Dunării, a secat în proporție de 95%, în doar două luni. 

Situația în care a ajuns lacul Nuntași este rezultatul secetei și al obturării canalelor de alimentare cu apă, potrivit autorităților locale și ARBDD. 



De la zonă turistică la zonă lăsată să se degradeze

În urmă cu aproximativ 20 de ani, malul lacului era împânzit de corturile turiștilor care veneau pentru băi reci de nămol sapropelic, lacul Nuntași având proprietăți similare cu Lacul Techirghiol. 

În prezent, lacul, care se întindea pe mai mult de 800 de hectare, a dispărut, iar în locul lui a rămas un peisaj dezolant. 



Rezervația Biosferei Delta Dunării și atribuțiile ARBDD

Lacul Nuntași se află în Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării și, totuși, nimeni nu a văzut cum un lac care se întinde pe mai mult de 800 de hectare a secat. Situația a fost semnalată de primarul comunei Istria și, ulterior, prezentată prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook a prefectului județului Constanța, George Sergiu-Niculescu. 

„Astăzi, în urma unei adrese primite de la primăria Istria, prin care ni se cere sprijinul pentru remedierea unei situații nemaiîntâlnite, m-am dus personal la fața locului, însoțit de directorul ABADL, dl. Bogdan Bola și de specialiști din cadrul instituției. Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial. 


Situația stă în felul următor: din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție 95%! Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemenător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult. 

În perioada următoare, vom veni cu soluții. În primul rând, decolmatarea canalelor de alimentare. Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal. 

Pentru un plan concret și o acțiune cât mai rapidă, i-am convocat la o întâlnire de lucru, care va avea loc mâine, la sediul Prefecturii Constanța, care va avea loc mâine, la sediul Prefecturii Constanța, pre reprezentanții ABADL, ARBDD, APM Constanța și cei ai Primăriei Istria.”, a scris prefectul Constanței, pe pagina sa de Facebook. 

Printre atribuțiile Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării se numără și evaluarea stării ecologice a patrimoniului natural al rezervației, asigurarea măsurilor necesare conservării și protecției genofondului și biodiversității și evaluarea stării ecologice a patrimoniului natural, elaborarea strategiei de conservare și redresare a biodiversității și de dezvoltare durabilă în Rezervație. 

Răspunsul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării:

Cauzele secării lacului Nuntași

În contextul stării în care a ajuns lacul Nuntași, ARBDD a solicitat Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare „Delta Dunării” un punct de vedere asupra cauzelor secării sau scăderii puternice a nivelului apei din mai multe lacuri de pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, precum și propuneri de remediere. 

Astfel, în ceea ce privește secarea lacului Nuntași, dar și starea altor lacuri din Rezervația Biosferei Delta Dunării, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare „Delta Dunării” precizează că „lipsa precipitațiilor, scăderea nivelului freatic a izvoarelor de alimentare cu apă, temperaturile extrem de ridicate, radiația solară ridicată și intensificări ale vântului pe perioade mari de timp, au dus la evaporarea unui volum mult mai ridicat decât aportul natural de alimentare cu apă a lacurilor, în contextul în care toate lacurile sunt izolate de Dunăre și de rețeaua hidrografică a deltei”. În ceea ce privește Lacul Nuntași, se adaugă o cauză suplimentară care a contribuit la peisajul din prezent, respectiv „existența unei lucrări (stăvilar) rămasă în uscat”. 

Propuneri pentru remediere

Singura soluție pentru remedierea stării în care se află lacul Nuntași este alimentarea suplimentară cu apă din rețeaua hidrografică a deltei, prin pompare și canale noi. 

„Soluția este alimentarea suplimentară cu apă din rețeaua hidrografică a deltei (lac Sinoe – lac Istria). Trebuie astfel asigurată reconectarea lacului Nuntași cu lacul Istria, respectiv lacul Istria cu lacul Sinoe, prin dragarea canalelor de legătură la cote care să asigure conectivitatea la nivel mic al apei și redimensionarea stăvilarului nefuncțional. În total, lungimea necesar a fi decolmatată este de aproximativ 3.750 metri liniari.”, potrivit sursei citate anterior. 

*Sursă foto: Google Maps

Astfel, potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare „Delta Dunării”, prin Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, ordinea lucrărilor pentru remedierea situației este următoarea:

1.    Închiderea Edighiol;
2.    Dragarea canalului dintre lacurile Sinoe și Istria;
3.    Dragarea canalului dintre lacurile Istria și Nuntași. 

„Dacă se va face doar legătura dintre lacurile Istria și Nuntași, există pericolul de a seca și lacul Istria. Nu avem informații asupra administratorului actual al stăvilarului și a rolului acestuia în managementul resurselor de apă”, mai precizează Institutul. 

ARBDD mai menționează că a fost făcută o solicitare către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru colaborare în vederea realizării lucrărilor de decolmatare. 

„Posibilitatea efectuării unor lucrări de decolmatare a fost parte a unor propuneri de proiecte pe fonduri europene, dar având în vedere bugetul ridicat necesar implementării acestor lucrori, realizarea efectivă a lucrărilor ar fi presupus o perioadă foarte lungă de reconectare a lacului dată de procedura legală pentru evaluarea, contractarea, finanțarea și implementarea proiectului.”, mai menționează ARBDD. 

×