x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Le Figaro:  Românii, arătaţi din ce în ce mai mult cu degetul, din cauza COVID-19!

Le Figaro:  Românii, arătaţi din ce în ce mai mult cu degetul, din cauza COVID-19!

27 Iul 2020   •   21:02
Le Figaro:  Românii, arătaţi din ce în ce mai mult cu degetul, din cauza COVID-19!

Creşterea numărului cazurilor de coronavirus în România generează preocupări, mai multe ţări anunţând restricţii pentru cetăţenii români, scrie jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro.

"«România riscă să devină Brazilia Europei»", titra săptămâna trecută cotidianul italian Il Messaggero, exprimând preocupări, pe bună dreptate, în legătură cu creşterea alarmantă a numărului cazurilor pozitive în ţară în raport cu testele efectuate. De weekendul trecut, românii, la fel ca toate persoanele care s-au aflat în ţară, sunt plasaţi în carantină 14 zile la intrarea în Italia. Campioana română la tenis Simona Halep, numărul doi mondial, a renunţat astfel la participarea la turneul WTA de la Palermo, care debutează pe 3 august", notează Cozighian în articolul publicat în ziarul Le Figaro sub titlul "Covid-19: românii, arătaţi din ce în ce mai mult cu degetul" / "Ciprul, Finlanda, Lituania şi R.Moldova le blochează de acum înainte frontierele românilor".

"La sfârşitul stării de urgenţă, la jumătatea lunii mai, rata de infectare (procentul noilor cazuri pozitive în raport cu numărul testelor efectuate) scăzuse la 1,79%. A crescut de atunci, neîntrerupt, ajungând la o medie de 5,53% la sfârşitul săptămânii trecute. Între 26 şi 27 iulie, rata de infectare aproape s-a dublat (de la 7,40% la 14,58%), în timp ce zeci de mii de români, în plină formă, s-au testat pentru că au nevoie de un certificat «Covid-negativ» pentru a merge în vacanţă în Grecia. Rata de infectare s-ar situa în realitate în jurul nivelului de 22%, deoarece aceste persoane nu ar fi fost testate deloc fără această obligaţie impusă de Grecia acum două săptămâni şi de Austria şi Cipru de luni. Ciprul, Finlanda, Lituania şi R.Moldova blochează de acum înainte frontierele pentru români, cu excepţia situaţiilor în care vin la studii sau la lucru. Aproximativ un milion de români lucrează în Italia, în principal în sectorul construcţiilor şi în servicii de îngrijire la domiciliu. Cei mai mulţi dintre ei îşi petrec acum vacanţele în ţară şi sunt îngrijoraţi pentru viitor, existând riscul ca Italia să înăsprească criteriile de acces începând din 31 iulie", notează jurnalistul.

România este principalul stat din regiune care furnizează muncitori sezonieri ţărilor vest-europene, în principal Spaniei, Franţei şi Germaniei. Circa 150 dintre cei 400 de români care lucrează într-o fermă din regiunea germană Dingolfing-Landau au fost diagnosticaţi cu coronavirus, potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe. Ferma a fost plasată în carantină. În total, peste 1.500 de români care lucrează în ferme şi abatoare din Germania au fost infectaţi cu noul coronavirus.

În decurs de o lună, numărul săptămânal al cazurilor de coronavirus a trecut de la 2.600 la 7.400, ceea ce plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Luxemburg, din punctul de vedere al numărului persoanelor infectate la 100.000 de locuitori, cu 56,7 cazuri, notează Le Figaro.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: le figaro