x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liber la mare şi la facilităţi financiare

Liber la mare şi la facilităţi financiare

de L. Budin    |    Dan Straut    |    01 Iun 2020   •   10:36
Liber la mare şi la facilităţi financiare

Astăzi intră în vigoare noile măsuri de relaxare: se redeschid terasele şi plajele, se pot organiza competiţii sportive şi spectacole în aer liber. Se reiau transporturile internaționale de linie, pe căile rutiere și feroviare. Tot de azi, se resetează şi mediul de afaceri.

Conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial, românii vor putea să părăsească localitatea de domiciliu fără să-şi mai justifice motivul călătoriei. Terasele în aer liber vor fi iar la dispoziţia muşteriilor, cu condiţia ca la o masă să nu stea mai mult de patru persoane (dacă nu sunt rude), iar mesele să fie amplasate la minimum 2 metri una de alta. Şi plajele îşi aşteaptă vilegiaturiştii – fiecare pe şezlongul său.

 

Liber la spectacole

Vor putea fi organizate spectacole în aer liber cu cel mult 500 de participanţi, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară şi de distanţare fizică. Spectacolele de tip drive-in vor putea fi urmărite din autoturism de membrii aceleiaşi familii.

Competiţiile sportive se vor desfăşura în aer liber (excepţie fac sporturile de contact) şi fără spectatori. S-a dat undă verde şi la sporturile de performanţă în bazine acoperite sau deschise. În sală, sportivii profesionişti trebuie să respecte regulile de distanţare, de cel puţin 7 mp/persoană.

 

Prevederi pentru angajatori

De azi, facilitățile anterioare vor fi înlocuite cu prevederi care vor reseta practic mediul de afaceri:

- se opresc facilitățile pentru șomaj tehnic. În schimb, angajatorii care își recheamă salariații din șomaj tehnic primesc de la stat 41,5% din salariul brut al acestora (nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut oficial, 5.429 de lei, adică nu mai mult de 2.253 de lei per salariat), timp de 3 luni;
- firmele care angajează șomeri, persoane de peste 50 de ani, dar și tineri fără ocupație (numiți generic NEETs), primesc, timp de 12 luni, 2.500 de lei/persoană angajată, de la stat. Facilitatea se acordă dacă angajările se fac pe durată nedeterminată, până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2020. Nu beneficiază de acest ajutor angajații din firmele care, la data solicitării acordării acestor sume, se află în stare de insolvență, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea SARS-CoV-2.

 

Se reia circulaţia trenurilor de călători suspendate în starea de urgenţă, mai puţin a celor de navetă pentru elevi.

 

 

×