x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Londra, emigranţilor români: Plecaţi acasă sau sărăciţi

Londra, emigranţilor români: Plecaţi acasă sau sărăciţi

de Dan Radu    |    30 Oct 2017   •   12:30
Londra, emigranţilor români: Plecaţi acasă sau sărăciţi
Sursa foto: Pukkascott/Getty Images/iStockphoto

O scrisoare adresată unui emigrant român din Marea Britanie de către Home Office (echivalentul Ministerului de Interne), în care acesta era sfătuit să plece înapoi în România sau într-o altă ţară UE dacă vrea să evite "sărăcia" şi să se bucure de beneficiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului a stârnit indignarea organizaţiilor care luptă pentru drepturile imigranţilor în Anglia. Acestea spun că Londra are un ton tot mai dur faţă de cetăţenii UE, chiar dacă Marea Britanie nu a ieşit încă din blocul comunitar.

 

Scrisoarea, care a fost primită de un cetăţean român aflat într-un centru de detenţie pentru emigranţi pe 18 octombrie, a fost prezentată, ieri, de organizaţia caritabilă "Bail for Immigration Detainees" drept o dovadă a tonului din ce în ce mai dur pe care autorităţile britanice îl adoptă faţă de migranţii veniţi din Uniunea Europeană, în ciuda încredinţărilor repetate ale Londrei că drepturile de care se bucură cetăţenii UE în prezent nu vor avea de suferit până la desprinderea Marii Britanii de blocul comunitar. Potrivit Bail for Immigration Detainees, aproximativ 29.000 de persoane au fost închise în centre pentru imigranţi, numai în 2016. Centrele pentru imigranţi sunt locurile în care sunt închişi străinii care ajung în Marea Britanie pentru a cere azil, cei care nu respectă condiţiile de şedere din această ţară sau cei care au primit o condamnare penală şi aşteaptă să fie deportaţi. Începând de anul trecut, Home Office a extins motivele pentru care o persoană poate fi încarcerată în astfel de centre şi în cazul migranţilor care sunt prinşi dormind pe stradă. 

 

Drepturile omului, în alte state

Identitatea cetăţeanului român şi motivul pentru care este reţinut într-unul din centrele de detenţie nu au fost făcute publice. Se ştie, însă, că acesta făcuse o cerere către Home Office pentru a i se acorda adăpost de urgenţă şi pentru a putea depune o cauţiune pentru a ieşi din detenţie (un lucru posibil, potrivit legii britanice). În scrisoarea de răspuns, semnată în numele secretarului de stat Amber Rudd, acestuia i se resping cererile. "Puteţi evita sărăcia întorcându-vă în România sau într-un alt stat al Uniunii Europene unde puteţi avea acces neîngrădit la privilegiile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului", se arată în document.  "Acolo aveţi dreptul de a călători liber, a vizita, studia şi, în cele mai multe cazuri, lucra", mai precizează scrisoarea. "Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale scrisorii venite de la Home Office în care unui cetăţean UE i se refuză dreptul de cazare şi de a plăti eliberarea este tonul utilizat: concret, i se spune să plece acasă sau într-un alt stat al uniunii", spune Celia Clarke, directorul organizaţiei Bail for Immigration Detainees. "Dacă oficialii din Marea Britanie se poartă în acest mod cu cetăţenii UE în prezent, atunci relaţiile noastre cu cetăţenii UE în viitor devin un motiv serios de îngrijorare. Divorţul nostru faţă de UE devie tot mai agresiv, lucru reflectat de tonul şi practicile Home Office", a adăugat aceasta. Datele guvernamentale arată că numărul deportărilor din Marea Britanie a fost în perioada 1 iunie 2016 - 1 iunie 2017 de 5.301, un record până la această dată. Recent, premierul Theresa May a declarat că cetăţenii UE care au emigrat în Marea Britanie nu vor fi deportaţi, după Brexit, dacă au avut reşedinţă în această ţară timp de cinci ani. Aceasta nu a precizat însă de la ce dată începe numărătoarea celor cinci ani. Marea Britanie ar urma să se desprindă oficial de UE în martie 2019.

 

După români, moldovenii

Între timp, organizaţia MigrationWatch, care caută să reducă numărul de migranţi care ajunge în Marea Britanie, arată România cu degetul pentru o altă problemă - rata din ce în ce mai mare de migranţi ajunşi în această ţară din Republica Moldova. MigrationWatch critică modul facil în care cetăţenii moldoveni obţin paşaportul românesc, ceea ce le permite să ajungă în Marea Britanie ca cetăţeni UE. Potrivit datelor Home Office, 7.000 de cetăţeni moldoveni care au obţinut paşaport românesc, au ajuns în Marea Britanie în ultimii doi ani. "Avem de-a face cu o scăpare a sistemului de imigraţie din Uniunea Europeană care, pentru moment, afectează Marea Britanie. Există milioane de cetăţeni, care, în principiu, pot beneficia de această scăpare până când vom putea pune capăt liberei circulaţii în UE", a declarat Andrew Green, preşedintele MigrationWatch. Un cetăţean moldovean poate obţine paşaportul românesc dacă dovedeşte că are un bunic născut în România.

256.800 de români trăiesc în Marea Britanie, potrivit ultimelor estimări oficiale

Comisia Europeană a anunţat că ar putea demara o anchetă despre modul în care autorităţile britanice ţin după gratii migranţii veniţi din Uniunea Europeană şi dacă acestora li s-a încălcat dreptul la liberă circulaţie

 

×