x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România

de Alice Petrescu    |    01 Mai 2021   •   19:01
Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România
Sursa foto: Lucian Alecu

Update: Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 19 în România, când aeronava special trimisă a aterizat pe Aeroportul  Henri Coandă. Este o tradiție care a început în anul 2009 si care nu a fost întreruptă nici în perioada de pandemie.

 

Știre inițială:Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seară de părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi va fi distribuită la Aeroportul Internaţional Otopeni delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.

 

În această seară, în intervalul orar 19.30 – 20.30, va avea loc, pe Colina Bucuriei, procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Catedrala Patriarhală.

Sfânta Lumină este cea mai evidentă minune care se petrece an de an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, Patriarhul Ierusalimului împreună cu Patriarhul armean și cu episcopul copților, însoțiți de un sobor de preoți și diaconi, merg la Mormântul Sfânt și se roagă. Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, după care își dă jos robele și intră singur în mormânt. Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde se crede că a stat îngerul când s-a arătat Mariei Magdalena după învierea lui Iisus Hristos. Imediat, după încheierea procesiunii se coboară din cer Focul Sfânt.

Pelerinii susțin că în primele câteva minute focul nu arde și, astfel, aceștia își trec mâna și fața prin el pentru a primi binecuvântare.

Lumina Sfântă este considerată cea mai veche minune a lumii creștine. 
 

Foto Lucian Alecu

 

×
Subiecte în articol: lumina sfanta