x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE: Procedurile de repatriere a unei familii de români din Siria prin Turcia, finalizate

MAE: Procedurile de repatriere a unei familii de români din Siria prin Turcia, finalizate

07 Feb 2020   •   19:30
MAE: Procedurile de repatriere a unei familii de români din Siria prin Turcia, finalizate

Procedurile de repatriere din Republica Arabă Siriană, prin Republica Turcia, a unei familii de cetăţeni români, formată din trei persoane, au fost finalizate vineri, în urma demersurilor complexe susţinute la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis vineri AGERPRES, cazul a fost semnalat de către Ambasada României la Damasc, repatrierea realizându-se cu sprijinul Ambasadei României la Ankara şi al Consulatului General al României la Istanbul.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Ankara, a întreprins demersuri pe lângă autorităţile turce pentru facilitarea intrării în Republica Turcia şi pentru asigurarea cazării cetăţenilor români. Demersurile au fost desfăşurate sub coordonarea Centralei Ministerului Afacerilor Externe, precum şi cu avizul autorităţilor române competente în materie. Misiunea diplomatică română la Ankara a emis şi documentele de călătorie pentru cetăţenii români şi a menţinut legătura în permanenţă cu aceştia", precizează sursa citată.

Cetăţenii români au părăsit Siria la data de 5 februarie pe cale terestră către Turcia şi au continuat deplasarea pe cale aeriană spre Bucureşti.

MAE adresează mulţumiri părţii turce pentru sprijinul oferit în cadrul procedurilor care au condus la soluţionarea cazului şi la repatrierea în siguranţă a cetăţenilor români.

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistenţă şi protecţie consulară acordată de MAE cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

MAE reiterează că de la debutul operaţiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenţia directă a Ambasadei României la Damasc, a altor misiuni diplomatice şi sub coordonarea Celulei de Criză a MAE, au fost repatriaţi 790 de cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora.

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistenţă şi protecţie consulară inclusiv cetăţenilor din Australia, Canada, Franţa, Republica Moldova şi Portugalia aflaţi pe teritoriul Siriei, precum şi cetăţenilor altor state, pe baza unor solicitări punctuale.

MAE reaminteşte faptul că este publicat în continuare pe site un avertisment de călătorie pentru Siria, care conţine nivelul maxim de alertă, respectiv "Pericol major - părăsiţi imediat zona sau ţara!" - www.mae.ro/travel-alerts/7955.

Totodată, reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflaţi în zonele de conflict de a părăsi zona şi de a contacta misiunile diplomatice ale României din teritoriu pentru a-şi anunţa prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară şi, totodată, de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei "Călătoreşte în siguranţă"(www.mae.ro/app_cs), care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: mae