x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE român cere investigație internațională în cazul avionului deturnat de Belarus

MAE român cere investigație internațională în cazul avionului deturnat de Belarus

24 Mai 2021   •   07:59
MAE român cere investigație internațională în cazul avionului deturnat de Belarus

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cere o investigație internațională independentă în cazul avionului deturnat în Belarus. De asemenea, MAE precizează că în avion nu s-au aflat cetățeni români.

„MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate. MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria”, se arată într-un comunicat al MAE.

Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

„De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs”, se mai arată în comunicat.

Conform acestuia, ambasadorului belarus la București va fi convocat luni la MAE din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu.

Potrivit MAE, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroport, dar „având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetățeni români”.

Și ambasadorul României la Vilnius a mers la aeroport și a fost în contact cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român.

Totodată, MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluției acestei situații, nicio solicitare de asistență consulară din partea vreunui cetățean român.

Un avion al companiei Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului. Decizia de aterizare a fost luată în contextul unei ameninţări cu bombă.

Potrivit publicaţiei Der Spiegel, un activist al opoziţiei din Belarus, Roman Protasewitsch, a fost reţinut imediat după aterizarea avionului la Minsk.

Toţi pasagerii avionului au fost supuşi unor verificări imediat după aterizare. Avionul a decolat în cele din urmă și a ajuns la Vilnius, destinația inițială.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avion belarus