x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAI, raport devastator. O lege blocată de Iohannis ar fi permis intervenția la Caracal

MAI, raport devastator. O lege blocată de Iohannis ar fi permis intervenția la Caracal

de Ion Alexandru    |    30 Iul 2019   •   08:35
MAI, raport devastator. O lege blocată de Iohannis ar fi permis intervenția la Caracal

Klaus Iohannis a acuzat Guvernul și majoritatea parlamentară că sunt “autorii morali” ai tragediei de la Caracal, pentru modul în care au “amputat” legile justiției și legislația penală. Asta, în condițiile în care un proiect de lege, adoptat de Parlament, la sfârșitul anului trecut, intenționa să introducă în Legea de organizare și de funcționare a Poliției posibilitatea de a se pătrunde într-un spațiu privat fără mandat, în cazul în care există indicii temeinice că viața unei persoane sau integritatea sa fizică sunt puse în pericol. Klaus Iohannis a atacat însă, la începutul lunii ianuarie, această lege la Curtea Constituțională, inclusiv pe marginea articolului care permitea pătrunderea fără mandat, în condițiile respective. Asasinatele de la Caracal s-au soldat, ieri, cu demisia directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale și cu un raport devastator al Corpului de Control al Ministerului de Interne, în care se arată clar cum operatorul de la dispeceratul IPJ Olt, care a preluat apelul 112 al victimei Alexandra, a avut o atitudine refractară și nu s-a implicat în obținerea de date care să conducă la identificarea locației în care aceasta era sechestrată. Iar elementele furnizate de către asasin cu privire la modul în care a comis faptele par desprinse dintr-un film științifico-fantastic.

 

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul României a adoptat mai multe modificări legislative aduse unor acte normative în domeniul ordinii și siguranței publice, printre care și la Legea nr. 2018/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției. Una dintre aceste modificări viza introducerea, la articolul 38, a șase noi alineate, dintre care două sunt extrem de importante și care, dacă ar fi operat, viața Alexandrei ar fi putut fi salvată. Astfel, conform alineatului 2 adoptat de Parlament, “polițistul este îndreptățit să pătrundă, în orice mod, într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentantului legal, pentru (…) a salva viața ori integritatea corporală a unei persoane sau dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană decedată”. Mai mult, la alineatul 3, se arată că acest drept de a pătrunde fără consimțământ se exercită “inclusiv prin folosirea forței, dacă există motive temeinice pentru a anticipa rezistență armată sau alte tipuri de violență ori dacă există un pericol cu privire la distrugerea probelor”.

Ei, bine, la 7 ianuarie 2019, Klaus Iohannis a trimis la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate a acestei legi, pe motiv că nu a fost adoptată cu avizul CSAT. În mod concret, a fost atacat și articolul 38, care ar fi permis, în cazul de a Caracal, pătrunderea în casa lui Gheorghe Dincă, fără consimțământul acestuia și, atenție!, fără voie de la procuror. Pentru că actualele prevederi din Codul de procedură penală și din Constituție permit această pătrundere doar în condițiile legii, iar decizia o poate lua doar procurorul care coordonează ancheta.

 

Manipularea cu “Codul penal”

Reamintim faptul că procurorul Cristian Octavian Popescu, de la Parchetul Judecătoriei Caracal, care a supravegheat, inițial, ancheta, a refuzat să permită accesul politiștilor în curtea asasinului, deoarece mandatul de percheziție fusese eliberat cu valabilitate de la ora 6.00. În ciuda insistențelor a doi polițiști, procurorul s-a opus.

Iar aceasta nu este singura manipulare instrumentată politic pe marginea acestui caz. Asociația pentru Apărarea Statutului Procurorilor, un ONG înființat de celebra procuroare DNA Carmen Alexandra Lăncrănjan, a ieșit cu o concluzie manipulatoare potrivit căreia, din cauza modificărilor la Codul penal, criminalul Gheorghe Dincă va scăpa de pedeapsa cu închisoarea pe viață. Avocatul Adrian Toni Neacșu demontează această informație falsă, arătând că în Codul penal aflat în vigoare, la articolul 57, se menționează că detenția pe viață nu poate fi aplicată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, aceasta urmând fi comutată cu o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Toni Neacșu arată că niciuna dintre modificările propuse de Parlament la Codul penal și la Codul de procedură penală nu vizează articoul 57, drept pentru care, cu sau fără coduri modificate, Gheorghe Dincă, în vârstă de 66 de ani, nu va putea fi condamnat la pedeapsa cu închisoarea pe viață.

 

Bătaie de joc la 112

Corpul de Control al Ministerului de Interne a înaintat premierului raportul preliminar al anchetei interne efectuate la IPJ Olt și la Poliția Municipiului Caracal. Conform acestui document, în ziua de 25 iulie, în jurul orei 11.00, Alexandra a reușit să găsească un telefon mobil Alcatel, non-smartphone, de pe care a apelat, la 112, de trei ori. Primul la ora 11:12, când a relatat că se află sechestrată într-o casă din Caracal, a fost violată și bătută, iar agresorul a plecat la o farmacie, pentru a cumpăra o cremă cu care să-i  trateze victimei rănile de pe mâini. Apelul a fost redirecționat de la IPJ Olt la Poliția Caracal, după care a fost sesizată o patrulă de ordine publică. În acest apel, Alexandra a vorbit despre o carte de vizită pe care a găsit-o la locul în care se afla, fiind descoperit, ulterior, că această carte de vizită aparține unui inginer de cadastru.

“Cu ocazia audierii înregistrării discuției telefonice între operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt, agent principal Florescu Vasilică Viorel și victimă, s-a constatat că polițistul a avut o atitudine refractară față de aceasta, fără a da dovadă de solicitudine și neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locației unde se afla persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta, ori să ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliție”, se mai arată în acest raport.

Mai mult, documentul relevă faptul că dispecerul Poliției era interesat dacă telefonul de pe care victima a sunat are conexiune la internet. Acesta a încheiat convorbirea, nu înainte de a o asigura pe victimă că o patrulă de poliție va ajunge la ea. Al treilea apel, dat tot de victimă, arăta disperarea acesteia în legătură cu faptul că patrula de poliție nu ajunsese. Din nou a fost asigurată că este pe drum, și iar a fost închis telefonul.

 

Povestea relatată de criminalul Dincă, lipsită de credibilitate

Totul în această poveste pare a fi un scenariu de film prost, iar amănuntele, pe care anchetatorii le-au lăsat să iasă în spațiul public, fie oficial, fie scurse pe surse, par a nu sta în picioare. Alexandra s-a urcat în maşina asasinului, pe data de 24 iulie dimineața, pentru a ajunge la Caracal. Ar fi ocupat locul din dreapta șoferului. Dincă a început imediat să o chestioneze cu privire la viața ei sexuală și i-a propus să întrețină relații sexuale. Aceasta a refuzat. El a insistat, spunându-i că o duce într-un loc pentru acest lucru. Victima s-a opus și, în acel moment, agresorul i-a pus o șapcă pe cap și un scotch la ochi, după care a plecat direct spre casa “groazei”. Aici, timp de 24 de ore ar fi supus-o unor agresiuni sexuale, timp în care fata s-ar fi rănit la brațe. Agresorul a ieșit să meargă la o farmacie, pentru a cumpăra o cremă, moment în care Alexandra a apelat serviciul 112. După încheierea ultimei convorbiri cu dispecerul 112 de la IPJ Olt, pe telefonul de pe care apelase Alexandra au fost efectuate nu mai puțin de nouă apeluri de către poliție. Suspectul Gheorghe Dincă afirmă, potrivit anchetatorilor de la DIICOT, că, la revenirea în încăperea în care Alexadra era sechestrată, a surprins-o pe aceasta cu telefonul și, în acel moment a lovit-o. Se pare că asasinul vrea să inducă ideea că nu a intenționat să o omoare. După ce a lăsat-o leșinată, a plecat să se plimbe cu mașina în oraș, iar în jurul orei 14.00, când a revenit, și-ar fi dat seama că Alexandra este moartă. Atunci a decis să îi incendieze cadavrul, într-un butoi metalic, peste care a așezat niște haine vechi. La final, i-ar fi transportat cadavrul 45 de kilometri, până la Dunăre, unde l-a aruncat în apă. Nimeni nu a văzut, nimeni nu a auzit nimic.

În ceea ce priveşte cealaltă victimă, Luiza, răpită la jumătatea lunii aprilie, și aceasta ar fi avut parte de același tratament, fiind ucisă după ce a fost violată, trupul ei fiind transportat peste 13 kilometri, fiind aruncat în râul Olt. Până la acest moment, niciuna dintre aceste povești nu a putut fi probată oficial de procurori. La închiderea ediției, asasinul era condus în teren, pentru efectuarea reconstituirii.

 

Șeful STS a demisionat. Nu se consideră vinovat

Cinci zile i-au trebuit generalului Ionel Sorinel Vasilca pentru a demisiona de la conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale, instituția considerată drept principalul vinovat pentru faptul că Alexandra nu a fost localizată în timp util, pentru a-i putea fi salvată viața, transmițând trei locații greșite. Generalul și-a anunțat demisia ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, și spune că aceasta nu survine ca urmare “a existenței unei sincope, inadvertențe sau ca urmare a celei mai mici umbre de vinovăție în exercitarea funcției de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 de către STS, a neglijenței mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităților care privesc datoria mea și a tuturor angajaților de a garanta funcționarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare și a celor pe linia 112. Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituției”.

Ieri, cei din conducerea STS au fost audiaţi în cadrul Comisiei pentru Apărare din Senat, unde au reiterat că nu au nimic să-și reproșeze. Demisia lui Vasilca va fi analizată astăzi, în cadrul ședinței CSAT.

 

Poliția ar fi putut pătrunde în locuința asasinului, fără mandat, dacă legea de modificare a Legii de Organizare și Funcționare a Poliției Române nu ar fi fost atacată de Klaus Iohannis la Curtea Constituțională

 

Alexandra a fost mințită de dispecerul Poliției că un echipaj va ajunge imediat la locul unde era ținută sechestrată. Asasinul spune că a omorât-o pentru că a surprins-o cu telefonul în mână

 

×