x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN: Exerciţiul „European Spartan 2019” a crescut nivelul european de interoperabilitate

MApN: Exerciţiul „European Spartan 2019” a crescut nivelul european de interoperabilitate

23 Mai 2019   •   18:36
MApN: Exerciţiul „European Spartan 2019” a crescut nivelul european de interoperabilitate

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a afirmat joi, că exerciţiul „European Spartan 2019” a demonstrat valoarea adăugată în dezvoltarea unui nivel înalt de interoperabilitate între operatorii europeni ai aeronavei C-27J. Ministrul şi-a exprimat aprecierea pentru toţi cei care au contribuit la organizarea acestui exerciţiu sub preşedinţia română a Consiliului UE, în cooperare cu Agenţia Europeană de Apărare.

„Acţiunile realizate la nivelul UE în ultimii ani indică faptul că există un potenţial enorm de a construi o Uniune mai eficientă, mai capabilă şi mai unitară, care să facă mai mult pentru propria sa securitate şi apărare. Strategia globală a UE cere îmbunătăţirea capacităţii europenilor de a descuraja, răspunde şi proteja împotriva ameninţărilor externe. (...) Acest exerciţiu, care a ajuns la cea de a patra ediţie, a oferit oportunităţi de formare colectivă şi standardizare pentru echipajele aeriene din Bulgaria, Italia, Lituania, Slovacia şi România, formare care va spori colaborarea şi interoperabilitatea între naţiunile participante. Considerăm că parteneriatul european pentru flota de transport aerian (EATF), lansat în 2011, şi care acum reuneşte 20 de state membre are potenţialul de a mări oferta de transport aerian în UE, dezvoltând soluţii concrete”, a precizat ministrul Apărării, în mesajul prezentat de secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, Andrei Ignat.

„Avionul C-27J Spartan poate efectua misiuni tactice în operaţiuni de menţinere a păcii şi umanitare, asigurând transportul direct către teatru, zi şi noapte. Acest exerciţiu a demonstrat valoarea adaugată în dezvoltarea unui nivel înalt de interoperabilitate între operatorii europeni C-27J. (...) Obiectivul final este de a lucra în deplină transparenţă şi de a coopera cu alte state membre pentru a face schimb de bune practici, dar şi cu industria şi/sau furnizorii de servicii care să fie mai rentabili în exploatarea şi susţinerea aeronavei”, se mai arată în mesajul ministrului.

"În ultimii câţiva ani, am înregistrat progrese semnificative în identificarea şi promovarea mai multor iniţiative, măsuri şi domenii de cooperare la nivelul UE. Aş dori să subliniez angajamentul nostru în consolidarea apărării UE şi hotărârea noastră de a utiliza în continuare instrumentele furnizate de Agenţia Europeană de Apărare în sprijinul statelor membre ale UE. Preşedinţia română a Consiliului reprezintă un eveniment de importanţă capitală pentru noi. Toate acţiunile noastre au fost dedicate pentru a asigura un mandat de succes şi vom căuta să asigurăm continuitatea eforturilor în curs de consolidare a politicii de securitate şi apărare comune", a precizat ministrul Apărării, în mesajul transmis.

Adjunctul directorului executiv al EDA, Olli Ruutu, a apreciat, la rândul său, că există un feedback extrem de pozitiv al exerciţiului multinaţional „European Spartan 2019”.

„Este al patrulea exerciţiu în cadrul seriei de cooperare Spartan şi a fost extrem de bine organizat, are o mulţime de exerciţii practice importante în ceea ce priveşte interoperabilitatea şi capacitatea de a lucra împreună în contextul european”, a spus Ruutu.

„«European Spartan 2019», a patra ediţie a «European Spartan», face parte din iniţiativele Agenţiei Europene pentru Apărare pentru îmbunătăţirea capabilităţilor în toate domeniile. Până acum câţiva ani, aviaţia de transport era cumva Cenuşăreasa, nimeni nu îi acorda atenţie, datorită faptului că scenariile exerciţiilor desfăşurate, atât intern, cât şi internaţional, erau mai ales focalizate pe vectori, pe aviaţia de vânătoare, pe rachete. Aviaţia de transport era utilizată, în special, pentru misiunile de sprijin logistic real. Acest exerciţiu îi pune pe piloţi, pe echipajele de mentenanţă, îi pune într-un scenariu realistic şi îi pune să se antreneze pe ceea ce trebuie să facă ei. Zborurile pe care le-au făcut în acest an, cele patru echipaje care s-au antrenat aici, au fost într-un mediu complex - simulat, evident - cu ameninţări, au avut ameninţări aer-aer, aer-sol. Ce e cel mai important - au lucrat împreună, au încercat să găsească un numitor comun, de la planificare până la execuţie, şi, din ce spun la debriefing, se pare că şi-au atins obiectivul”, a precizat și generalul-maior Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române.

El a arătat că „România îşi va moderniza flota de Spartan, îşi va moderniza flota de C 130, va continua procesele de modernizare a întregii forţe aeriene, pentru că altfel nu se poate”.

Exerciţiul militar „European Spartan 2019” s-a desfăşurat în perioada 13 - 24 mai, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: MApN