x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marea Britanie ar putea restricţiona şi mai mult imigraţia dinspre România. Se vorbeşte chiar despre impunerea de vize!

Marea Britanie ar putea restricţiona şi mai mult imigraţia dinspre România. Se vorbeşte chiar despre impunerea de vize!

de Istvan Deak    |    08 Oct 2012   •   14:49
Marea Britanie ar putea restricţiona şi mai mult imigraţia dinspre România. Se vorbeşte chiar despre impunerea de vize!
Sursa foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Teoretic, toate statele europene ar trebui să ridice, până în 2014, restricţiile impuse pe piaţa muncii românilor - asta scrie în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. Practic, însă, s-ar putea ca procesul să mai dureze. Guvernul conservator al lui David Cameron a explicat, în acest weekend, că ar putea restricţiona imigraţia dinspre unele state ale Uniunii Europene, poate chiar prin impunerea de vize!

Premierul britanic David Cameron a anunţat o revizuire în ceea ce priveşte libertatea imigranţilor din state UE de a trăi şi munci în Marea Britanie - propunere ce reprezintă o provocare la adresa unuia dintre principiile fundamentale ale UE, comentează Financial Times (FT).
O încălcare a principiului liberei circulaţii

Acest lucru ar însemna încălcarea principiului de liberă circulaţie, însă şeful Guvernului britanic a precizat că va include directiva privind libera circulaţie pe lista competenţelor europene ce trebuie reevaluate, relatează BBC.
Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, a respins în mod categoric posibilitatea ca Marea Britanie să reintroducă vize pentru bulgari şi români. Mladenov a declarat, luni, pentru postul de televiziune BTV că nu există nici o şansă să se întâmple aşa ceva, ci dimpotrivă, începând din 2014, vor fi eliminate toate restricţiile pentru muncitorii bulgari şi români în toate statele membre, a subliniat şeful diplomaţiei bulgare.

Concurenţă neloială pentru tinerii britanici

În replică la preocupările legate de faptul că tinerii britanici îşi pierd locurile de muncă în faţa rivalilor din alte ţări europene, premierul a declarat că problema migraţiei din ţările UE va fi inclusă într-un pachet de directive europene care va fi analizat într-o evaluare a ministrului de Externe privind "balanţa de competenţe".
Cameron a declarat duminică la Andrew Marr Show, la BBC, că şi-a dat seama cât de mulţi tineri britanici sunt şomeri după ce a vizitat două fabrici în urmă cu două săptămâni şi a constatat că angajaţii din alte state UE erau prezenţi în proporţie de 60%, respectiv 50%.

A doua voce

Aceeaşi poziţie a avut-o şi ministrul său de Interne, Theresa May, care spune că Londra ar putea introduce controlul la graniţă pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre europene, cel mai probabil România şi Bulgaria. Theresa May s-a declarat îngrijorată,  într-un interviu pentru The Sunday Times, de impactul asupra economiei britanice pe care l-ar avea un nou val de imigranţi.
May a declarat ca directiva UE privind libertatea de mişcare, ce garantează dreptul celor 500 de milioane de cetăţeni europeni să călătorească liber în cadrul Uniunii, ar trebui revizuită. Ministrul şi-a exprimat îngrijorarea că extinderea UE şi libertatea de a călători ar putea creşte considerabil numărul imigranţilor pe considerente economice.

Temeri pentru anul viitor

În acest context, The Sunday Times aminteşte că restricţiile pe piaţa muncii impuse României şi Bulgariei vor fi ridicate anul viitor, experţii prognozând un aflux de imigranţi veniţi din aceste ţări în căutarea unui loc de muncă.
Potrivit Financial Times, Ministerul britanic de Interne a introdus deja o serie de restricţii cu privire la migraţia lucrătorilor din afara UE, inclusiv un plafon pentru muncitori calificaţi, în încercarea de a îndeplini obiectivul conservatorilor de a reduce migraţia netă la mai puţin de 100.000 de persoane până în 2015. În prezent, Marea Britanie este împiedicată de legislaţia UE să aplice orice asemenea plafoane privind migraţia din alte state europene, însă problema a fost dezbătută intens de oficialii de la Londra, având în vedere faptul că restricţiile pe piaţa muncii impuse României şi Bulgariei vor fi ridicate la sfârşitul anului viitor.
Ministrul de Externe, William Hague, efectuează o revizuire strategică a relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană, iar euroscepticii speră că aceasta va conduce la renegocierea şi recâştigarea unui număr mare de competenţe.

Comisia nu a primit solicitare oficială

Guvernul Marii Britanii nu a făcut nici o solicitare Comisiei Europene pentru modificarea dreptului la libera circulaţie a forţei de muncă în cadrul UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru piaţa de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Lazslo Andor. "Dreptul la libera circulaţie este în Tratatul UE din 1957 şi, din câte cunosc eu, Guvernul Marii Britanii nu a făcut nici o solicitare pentru revizuirea Tratatului în vederea modificării dreptului la libera circulaţie a forţei de muncă", a declarat Todd, în briefingul zilnic de presă de la Bruxelles, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, potrivit Mediafax. El a arătat că subiectul restricţionării accesului pe piaţa britanică a muncii a persoanelor provenind din celelalte state membre revine "din când în când în dezbaterea politică din Marea Britanie".

Beneficii

De asemenea, oficialul CE a subliniat că dreptul la libera circulaţie a forţei de muncă "a adus beneficii enorme economiei europene şi economiei britanice". "Acest drept permite persoanelor cu calificare adecvată să meargă în locurile unde este ofertă de joburi. Economia britanică a beneficiat de influxul de muncitori din noile state membre, de exemplu, iar muncitori britanici lucrează în alte ţări europene datorită acestor prevederi din Tratat", a mai spus Jonathan Todd.

Preocupare la Bucureşti

MAE român a informat luni că este preocupat de recentele declaraţii ale unor lideri de la Londra, dar şi faţă de "dificultăţile persistente şi tot mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie" în Regatul Unit, adăugând că situaţia a fost semnalată şi CE.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de recentele declaraţii ale unor lideri marcanţi din Marea Britanie referitoare la posibilitatea impunerii unor măsuri de control al mobilităţii cetăţenilor din unele state europene după 2014. În acest context, secretarul de stat Luminiţa Odobescu va avea astăzi, 8 octombrie 2012, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, cu scopul de a transmite preocuparea părţii române faţă de aceste ultime declaraţii, precum şi faţă de dificultăţile persistente şi din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie în Regatul Unit", se afirmă într-un comunicat de presă transmis de MAE.

De asemenea, MAE informează că în paralel "a făcut deja demersuri atât pe lângă oficialii britanici de resort, cât şi pe lângă Comisia Europeană pentru semnalarea situaţiei în care se află cetăţenii români".
"Ne exprimăm speranţa că toate Statele Membre vor continua să respecte legislaţia comunitară, iar Comisia Europeană, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, va veghea şi corecta orice abatere. Vom menţine, în continuare, dialogul cu Comisia Europeană pentru a ne asigura că prevederile Tratatelor sunt aplicate şi cetăţenii români nu sunt supuşi niciunui gen de discriminare", menţionează MAE.
Totodată, MAE român îşi reafirmă convingerea că "principiul liberei circulaţii este unul esenţial pentru buna funcţionare a pieţei unice, consolidarea integrării europene şi relansarea economică a Uniunii".

În comunicatul MAE se mai subliniază că "principiile care stau la baza construcţiei europene nu trebuie subminate, iar coeziunea proiectului european şi solidaritatea între Statele Membre nu trebuie afectate, mai ales în contextul actual de criză care afectează toate Statele Membre".

×