x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Martie negru, comemorat doar de maghiari

Martie negru, comemorat doar de maghiari

de Raluca Cret    |    19 Mar 2010   •   00:00

La 20 de ani de la evenimentele din martie '90, românii şi maghiarii din Târgu-Mureş sunt din nou dezbinaţi: maghiarii organizează marşuri şi manifestări, românii pleacă la Topliţa.

După 20 de ani de la ciomăgeala de pe străzile târgmureşene, românii şi maghiarii nu au învăţat mare lucru din ceea ce înseamnă convieţuire şi toleranţă. Deşi au fost victime din ambele părţi, acum doar maghiarii au ales să comemoreze evenimentul, în timp ce autorităţile locale nu s-au implicat în nici un fel de manifestare, nici măcar cu titlu simbolic. Evenimentele organizate de maghiari încep vineri, de la ora 17:00, prin vizionarea unui film despre evenimentele din martie '90, realizat de Fundaţia dr. Bernady Gyorgy, al cărei preşedinte este ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo. De la ora 19:00 Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Biroul parlamentarului european Tokes Laszlo organizează "Marşul pentru Adevăr şi Toleranţă", în care participanţii vor porni într-un marş tăcut, cu lumânări în mână. Sâmbătă va continua vizionarea filmului "Martie Negru ­ Târgu-Mureş", iar de la ora 10:00 maghiarii organizează o conferinţă cu reprezentanţii autorităţilor locale şi europarlamentari. De la ora 17:00, vor organiza o slujbă ecumenică, toate pentru a comemora victimele violenţelor.

Românii, pe de altă parte... pauză pe toate fronturile. Nici Consiliul Judeţean, nici Prefectura Mureş, nici Primăria Târgu-Mureş nu au organizat vreun moment comemorativ. "Autorităţile locale nu vor comemora în nici un fel evenimentul, deşi Consiliul Local Târgu-Mureş ar fi trebuit să organizeze o sesiune solemnă, comemorativă, la fel şi Consiliul Judeţean", a arătat Smaranda Enache, preşedintele Ligii Pro Europa.

Membrii Partidului România Mare spun că vor marca momentul la Topliţa, sâmbătă, unde sunt aşteptaţi românii din Mureş, Harghita şi Covasna, la o adunare naţională. Evenimentul este organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. "Prin prezenţa noastră la Topliţa vom lua atitudine şi ne vom exprima punctul de vedere vizavi de ce vor aceştia cu ţinutul secuiesc, cu declararea limbii maghiare ca limbă oficială, cu arborarea drapelului aşa-zisului ţinut secuiesc pe unele primării, pe unele instituţii ale statului român. O să vedeţi sâmbătă la Topliţa marşul peremiştilor din toată ţara", a declarat Constantin Amza, preşedintele PRM Mureş.

Între timp, scânteile între români şi maghiari apar încontinuu, ultimul eveniment petrecându-se la Sovata, unde un cetăţean a arborat  steagul ţinutului secuiesc pe Primărie şi l-a păzit cu un topor toată ziua.

×
Subiecte în articol: observator