x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Mascaţii" au dat iama în palatele din Timişoara. Ţiganii bogaţi, ţinta procurorilor germani

"Mascaţii" au dat iama în palatele din Timişoara. Ţiganii bogaţi, ţinta procurorilor germani

de Mircea Opris    |    13 Oct 2011   •   14:44
"Mascaţii" au dat iama în palatele din Timişoara. Ţiganii bogaţi, ţinta procurorilor germani

Jandarmii de la Gruparea Mobila, coordonati de procurorii DNA Timisoara au descins in aceasta-dimineata, la mai multe palate tiganesti din zona Parcului Rozelor din Timisoara. Fortele speciale au fost nevoite sa foloseasca forta pentru a intra in unele locuinte. Palatele, toate evaluate la minimum un milion de euro, sunt situate in zona utracentrala, care a fost acaparata in ultimii zece ani de asa-numitii "romi de catifea". Acestia conduc retele de cersetori, dar se ocupa si cu comertul de masini de lux si alte bunuri din aceasta categorie.

Perchezitiile s-au facut dupa ce autoritatile din Germania dar si din alte tari vest-europene s-au sesizat vizvai de faptul ca majoritatea acestor romi au dubla cetatenie, cu nume diferite in actele straine fata de cele romanesti. Principalele suspiciuni sunt de trafic de persoane, spalare de bani si alte infractiuni din sfera financiara. Cei mai multi dintre romii vizati traiesc, de exemplu in Germania si Italia din ajutorul social de stat, insa conduc bolizi de sute de mii sau chiar un milion de euro, ale unor marci de lux precum Ferrari, Lamborghini, Porsche sau Bentley, inmatriculate in general in Germania. In Romania, acestia au vile ultracentrale in care, pe langa valoarea imobilului, au investit sute de mii de euro in usi si mobilier sculptat din lemn de valoare, feronerie fina, precum si aparate electronice si electrocasnice din gama de lux.

Procurorii DNA Timisoara insotiti de trupele speciale de interventie ale Jandarmeriei si de politisti au facut aceaste descinderi ca parte dintr-o actiune internationala de amploare care vizeaza mai multe retele infractionale transfrontaliere. Descinderile de astazi au fost facute in baza mandatelor emise de Tribunalul Timis si la solicitarea procurorilor germani, care investigheaza un dosar de evaziune fiscala in care sunt implicati membrii mai multor familii de tigani din Banat. Prejudiciul estimat in acest dosar se ridica la peste un milion de euro. Anchetatorii au ridicat mai multe documente, cat si alte probe din palatele perchezitionate. Pe langa acuzatiile privind infractiuni economico-financiare, romii sunt vizati si pentru trafic de droguri de mare risc, confrom unor surse din Interpol.

Ceea ce este mai putin explicabil este de ce aceste mandate s-au emis pentru domiciliile din Romania ale romilor bogati, deoarece se stie ca acestia vin in Romania cel mult de doua ori pe an, restul timpului ei traind in Germania si, in cazul clanurilor din orasul Lugoj, in Italia.


×