x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medic: Dacă nu respectăm măsurile de distanţare după 15 mai, ne-am putea infecta în lanţ

Medic: Dacă nu respectăm măsurile de distanţare după 15 mai, ne-am putea infecta în lanţ

07 Mai 2020   •   14:50
Medic: Dacă nu respectăm măsurile de distanţare după 15 mai, ne-am putea infecta în lanţ

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Național „Matei Balș” spune că după 15 mai, dacă nu respectăm măsurile de distanţare, ne-am putea infecta în lanţ, sub formă de efect de domino.

Starea de urgenţă nu s-a terminat, însă deja mulţi dintre români au invadat străzile de parcă epidemia ar fi dispărut ca prin minune. Nu mai este respectată distanţarea şi, astfel, putem intra cu uşurinţă în contact cu persoane asimptomatice, dar infectate, care nu s-au imunizat natural.

Primul şi cel mai mare studiu făcut pe un eşantion de 1.005 persoane arată că doar 1,6% dintre acestea au dobândit anticorpi după ce au făcut boala fără să ştie.

„Nivelul de imunitate pe care l-am regăsit în populaţia testată este sub 2%, ceea ce înseamnă că este foarte mic, şi până la apariţia unui vaccin singura noastră şansă este să respectăm măsurile de distanţare socială”, a spus dr. Larisa Chiriac, director medical grup Medlife.

„Mi-aş dori să nu vedem în cifre o evoluţie nefavorabilă după 15 mai, pentru că există acest risc. Dacă în momentul ăsta transmiterea comunitară e totuşi restrânsă, lucrurile se pot schimba. În momentul în care vor fi mulţi pe stradă posibilitatea de a se infecta noi persoane există, şi de aici transmiterea să se facă în lanţ, să fie efectul de domino”, a declarat, la rândul său, dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Studiul MedLife pentru evaluarea imunizării naturale a populaţiei s-a derulat în perioada 24 martie – 30 aprilie, pe 1.005 oameni din rândul personalului medical şi auxiliar propriu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: masuri de distantare 15 mai