x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medici și asistenți din România pleacă în Tunisia, să acorde ajutor pentru combaterea pandemiei

Medici și asistenți din România pleacă în Tunisia, să acorde ajutor pentru combaterea pandemiei

09 Aug 2021   •   11:00
Medici și asistenți din România pleacă în Tunisia, să acorde ajutor pentru combaterea pandemiei

Medici și asistenți din România pleacă, luni, într-o unitatea spitalicească din Tunisia, să acorde ajutor pentru combaterea pandemiei. De asemenea, România trimite și echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), statul român acordă sprijin Republicii Tunisia, puternic afectată de creșterea accentuată a numărului de cazuri confirmate SARS-CoV-2, derulând o misiune externă complexă, caracterizată prin: deplasarea unei echipe de medici și asistenți într-o unitatea spitalicească din Tunisia, acordarea de echipamente medicale de necesitate imediată personalului sanitar tunisian, respectiv acordarea de vaccinuri împotriva Covid-19.

DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Republica Tunisia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere susținerea eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„Prin grija Departamentului pentru Situații de Urgență, o echipă formată din 13 cadre medicale ( 5 medici și 8 asistenți ) vor sprijini personalul sanitar tunisian pentru 21 de zile, în lupta cu situația generată de creșterea exponențială a numărului de noi cazuri pozitive SARS-CoV-2. La această misiune vor participa și 3 ofițeri din cadrul DSU - Direcția Generală Protecție Civilă, însărcinații cu dublă responsabilitate, coordonarea întregii misiuni respectiv asigurarea unei legături permanente cu autoritățile sanitare și de protecție civilă din Tunisia. Totodată, 22.240 măști FFP2 și FFP3, 203.000 măști chirurgicale, 50.400 teste antigen vor fi donate, cu titlul gratuit, cadrelor medicale tunisiene, în scopul asigurării protecției acestora împotriva coronavirusul SARS-CoV-2”, transmite DSU.

De asemenea, 188.000 de doze de vaccin împotriva COVID - 19 Astra Zeneca vor fi acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, autoritătilor tunisiene. Acestea reprezintă doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania AstraZeneca, prin Acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, o aeronavă C-27 J Spartan, aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române va decola luni, începând cu ora 12:00 de la „Baza 90 Transport Aerian” cu destinația Tunisia, în vederea exercitării misiunii umanitare complexe de sprijinire a autorităților tunisiene în eforturile de combatere a efectelor generate de virusul SARS-CoV-2.

La evenimentul prilejuit de plecarea cadrelor medicale vor participa E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul Republicii Tunisia în România, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Cornel Feruță secretarul de stat, șef al DSU, dr. Raed Arafat.

Misiunea externă derulată luni sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene a fost aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de premierul României, cu informarea prealabilă a președintelui României, Klaus Iohannis.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: medici