x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE. Medicul erou de la Piatra Neamț a ajuns în Belgia. Orban: Este evaluat din punct de vedere medical, este în tratament

UPDATE. Medicul erou de la Piatra Neamț a ajuns în Belgia. Orban: Este evaluat din punct de vedere medical, este în tratament

15 Noi 2020   •   17:22
UPDATE. Medicul erou de la Piatra Neamț a ajuns în Belgia. Orban: Este evaluat din punct de vedere medical, este în tratament

UPDATE. Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, la Piatra Neamț, că medicul rănit în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din secția ATI cuprinsă de flăcări, a ajuns în Belgia. El este bine îngrijit, a precizat prim-ministrul care i-a rugat pe jurnaliști să nu mai sune la spitalul belgian, informează Mediafax.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că medicul de la Piatra Neamș, rănit în timp ce încerca să-i salveze pe pacienții din secția ATI, a ajuns la spitalul din Belgia. El a fost preluat de cadrele medicale, a fost evaluat și acum este în tratament fiind îngrijit în cele mai bune condiții.

Totodată, prim ministrul le-a solicitat jurnaliștilor să nu-i mai bombardeze cu întrebări pe medicii de la spitalul belgian.

„Este evaluat din punctul de vedere al sănătății, este în tratament. Nu mai sunați direct la spitalul din Belgia, la secția respectivă, la centrul pentru arși, pentru că prietenii belgieni care au acordat sprijin ne-au semnalat că există un bombardament asupra activității. Îi rog pe cei care efectuează aceste apeluri să nu mai sune, pentru că nu fac altceva decât să deranjeze. Când avem informații relevante le vom pune la dispoziția mass media, ne rugăm pentru sănătatea domnului doctor, este îngrijit în cele mai bune condiții”, a declarat Ludovic Orban la Piatra Neamț.

Știre inițială. Aeronava Tarom care îl transportă pe medicul erou Cătălin Denciu la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia a decolat, duminică dimineața, de pe Aeroportul Otopeni, potrivit Mediafax.

Medicul erou, rănit în timpul tragediei de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț este dus, duminică dimineața, la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia.

Medicul este atent monitorizat de un echipaj SMURD.

„Transferul pacientului se realizează cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București. Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian duminică dimineață, la ora 7.30. Pacientul va fi preluat de medicii militari belgieni, care vor stabili, după finalizarea procedurilor de evaluare medicală, conduita terapeutică şi de suport medical”, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

Pe parcursul nopții, medicul rănit a fost transferat cu o autospecială de la Piatra Neamț la Iași. De pe aeroportul ieșean, pacientul a fost luat de o aeronavă militară și dus la Spitalul de Urgență Floreasca, unde a fost stabilizat.

Raed Arafat: Nu avem alţi pacienţi care să necesite transfer în Belgia din cauza incendiului

Secretarul de stat Raed Arafat susţine că, în afara medicului care a suferit arsuri în timp ce încerca să îi salveze pe pacienţii din secţia ATI cuprinsă de flăcări, nu există alţi răniţi în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ care să necesite transfer în Belgia.

"Nu avem alţi pacienţi care să necesite transfer în Belgia din cauza incendiului. Ce avem acum sunt pacienţii cu SARS-CoV-2, ca şi alţi pacienţi din ţară, care au fost transferaţi la terapie intensivă la Leţcani", a declarat Arafat la finalul şedinţei de urgenţă care s-a desfăşurat la sediul Ministerului de Interne.

Întrebat dacă mai există medici răniţi în incendiu, în afara celui care urmează să fie transferat în Belgia, Raed Arafat a răspuns că acela este singurul.

Secretarul de stat a mai spus că mai sunt două asistente medicale care au suferit arsuri pe suprafeţe mici ale corpului, la membrele inferioare.

"Un singur medic este, cel care a fost adus aici. Există, dacă nu mă înşel, o asistentă medicală sau poate două care sunt cu arsuri, dar cu suprafaţă mică, care nu necesită transfer, la membrele inferioare. Ele vor fi îngrijite în condiţii bune acolo unde sunt", a precizat Arafat. 

Nelu Tătaru: Medicul Denciu a suferit arsuri de gradul 4 la nivelul membrelor

Medicul Cătălin Denciu are arsuri grave pe aproape tot corpul. Comentând cazul, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că medicul Denciu a suferit arsuri de gradul 4 la nivelul membrelor. 

Ioan Cătălin Denciu are 42 de ani. Este căsătorit, iar soţia sa este tot medic, în specializarea Ginecologie. Cuplul are doi copii de vârstă şcolară.

×