x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mercurialul parandaratului de criza

Mercurialul parandaratului de criza

25 Ian 2011   •   17:40
Mercurialul parandaratului de criza
Sursa foto: /Reuters

Toata lumea susoteste despre spaga, despre parandarat. Mergi pe o strada proaspat reparata, vezi o scoala renovata sau o sala de sport noua si-ti pui intrebarea: oare cat din pretul lucrarii "s-a intors”. S-a intors, desigur, in buzunarele private ale statului, adica ale acelora care au incredintat lucrarea sau au vegheat sa o castige "cine trebuie”. Pentru "cine trebuie”, castigul este si beneficiu si pacoste, pentru ca el stie din capul locului ca trebuie sa "intoarca” parandaratul. Si trebuie sa se socoteasca bine, sa se dramuiasca, pentru ca din cascavalul pe care-l incaseaza uneori cu intarziere trebuie inainte de toate sa-si achite, intocmai si la timp, obligatiile catre protectorii politici si din administratie, Apoi trebuie sa-si acopere costurile materiale si de personal si sa-i mai ramana si lui ceva, de-un BMW pentru fecior sau de-un ceas pentru amanta. Si cu cat obligatiile sunt mai mari, cu atat materialele folosite sunt mai proaste si forta de munca mai slab pregatita si mai prost platita, iar profitul tot mai mic.

In cercurile de cunostinte, tot mai multi negustori si antreprenori se plang ca nu-si mai pot permite sa ia comenzi de la stat sau de la administratiile locale. Ca spaga, parandaratul sau cum vrei sa-i spui a crescut, pe criza si pe foamea asta, la cote insuportabile. Si omul de afaceri vorbeste cu amicii si cumetrii, care vorbesc si ei cu nevestele si cu amicii, si asa se duce vorba pe orizontala, din gura-n gura, despre cotizatiile neoficiale catre oficiali. Si de-aici legenda urbana (care nu-i legenda, ci poate chiar realitatea insasi) ca nimic nu se face fara spaga in tara asta, ca suntem un popor corupt, guvernat si administrat de niste corupti.

Pentru ca dovezile coruptiei, daca le raportam la numarul dosarelor penale, nu sunt prea multe, te invitam sa ne scrii, sub adapostul anonimatului, despre cazurile pe care le stii. Nu din presa, ci din viata ta de zi cu zi. Si in primul rand, sa ne dezvalui cat anume din valoarea contractelor cu statul se intoarce, sub forma de comision, la oamenii statului. Spune ce stii si afla ce stiu ceilalti

×