x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Justitiei vrea sa majoreze indemnizatia de hrana pentru detinuti

Ministerul Justitiei vrea sa majoreze indemnizatia de hrana pentru detinuti

03 Feb 2020   •   17:00
Ministerul Justitiei vrea sa majoreze indemnizatia de hrana pentru detinuti

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, luni, un proiect de ordin care prevede majorarea normelor de hrană pentru deţinuţi, ca urmare a creşterii indicelui preţurilor de consum cu peste 5%.


Potrivit referatului de aprobare, legea prevede că valoarea financiară a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se stabileşte şi se actualizează de către Ministerul Justiţiei, la propunerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în funcţie de indicii preţurilor de consum publicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

"Actualizarea valorii financiare a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se face periodic, pe baza indicilor preţurilor de consum mai sus menţionaţi, dacă rezultă diferenţe de peste 5% faţă de luna în care s-a stabilit ultima valoare. Până în prezent nu a mai existat o actualizare a valorilor financiare ale normelor de hrană, subsecventă stabilirii acestora prin (...) Ordinul ministrului justiţiei nr. 3146/C/2018 (...). Potrivit datelor statistice furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, indicele preţurilor de consum pentru produsele alimentare (...) pentru perioada septembrie 2018 - noiembrie 2019 este de 105,25%", se arată în referat.

Având în vedere diferenţa procentuală de 5,25%, în document se apreciază că este necesară actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate.

La proiectul de ordin este anexat şi un tabel cu valorile financiare minime şi maxime ale normelor de hrană.

Ministerul Justiţiei precizează că valorile financiare actualizate ale normelor de hrană şi impactul bugetar au fost calculate în baza datelor statistice furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, fiind avut în vedere indicele preţurilor de consum pentru produsele alimentare pentru perioada septembrie 2018 - noiembrie 2019.

"În măsura în care, pe parcursul dezbaterii publice şi până la aprobarea prezentului proiect, Institutul Naţional de Statistică va actualiza indicele preţurilor de consum pentru produsele alimentare (IPC Mărfuri alimentare), valorile financiare actualizate ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate şi impactul bugetar se vor recalcula", se arată în precizarea postată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

www.agerpres.ro

×