x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Sănătății: Persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate pot dona plasmă

Ministerul Sănătății: Persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate pot dona plasmă

11 Apr 2021   •   12:49
Ministerul Sănătății: Persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate pot dona plasmă

Persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România pot dona plasmă. De asemenea, acestea pot dona și sânge sau trombocite după vaccinarea anti COVID-19, arată Ministerul Sănătății, într-o postare pe Facebook.

Instituția spune că persoanele vaccinate nu au o contraindicație referitoare la donarea de plasmă sau sânge, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. Pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate în România nu există nicio contraindicație în ceea ce privește donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conțin virus viu atenuat.

Astfel, o persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome SAU au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom.

În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze sau de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.

În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandăca aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv), dacă nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2 sau dacă au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.

În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: donare plasma