x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Agriculturii garantează un sprijin consistent pentru micii fermieri afectaţi de secetă

Ministrul Agriculturii garantează un sprijin consistent pentru micii fermieri afectaţi de secetă

de Cristinel C. Popa    |    27 Sep 2012   •   16:58
Ministrul Agriculturii garantează un sprijin consistent pentru micii fermieri afectaţi de secetă

Aflat la Iasi la deschiderea "AGRALIM', targ pentru fermieri si industrie alimentara, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat masurile ce vor veni in sprijinul fermierilor afectati de seceta din ultimele luni.

"Referitor la dezvoltarea agriculturii pe termen mediu si lung, si aici sunt cateva masuri pe care noi le-am prezentat deja si care fac parte din programul de Guvernare, cea mai importanta este cea referitoare la irigatii. O masura fara de care agricultura Romaniei nu se poate dezvolta nici pe termen mediu, nici pe termen lung. Ministerele Agriculturii si Afacerilor Externe vor avea misiunea extrem de grea si pe un termen extrem de scurt de a convinge Comunitatea Europeana ca avem nevoie in Romania sa finantam acest sector extrem de important, al irigatiilor. Romania face eforturi si exista un acord in sensul acesta sa putem avea acces la o linie de finantare speciala. De asemenea, o alta preocupare este legata de reforma politicii agricole. Cei aflati la putere in anii trecuti nu s-au interesat sa combata efectele secetei. Pentru seceta din lunile iulie si august anul acesta, masurile imediate pe care le-am luat au vizat si stimularea fermierilor care au acces la sistemul de irigatii. Astfel, printr-un acord pe care l-am avut cu Ministerul Mediului, fermierii nu vor mai plati pierderile de apa din irigatii. Ei nu vor mai achita ceea ce se pierde pe canalele de irigatii, ci numai ceea ce consuma, doar ce se inregistreaza la contorul de la statia de pompare. In plus, exista o hotarare de Guvern care garanteaza un sprijin de 100 de lei pe hectar pentru micii fermieri. Pentru ca ei sunt cei mai afectati de seceta. De aceea, am hotarat sa alocam acesti bani pentru cei care au intre un hectar si zece, acestia reprezentand 80% din numarul total de fermieri din Romania', a spus ministrul Daniel Constantin.

×