x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Economiei: Eliminăm încă o tură de excese ale statului împotriva antreprenorilor

Ministrul Economiei: Eliminăm încă o tură de excese ale statului împotriva antreprenorilor

18 Aug 2021   •   12:46
Ministrul Economiei: Eliminăm încă o tură de excese ale statului împotriva antreprenorilor

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că a pregătit un proiect pentru debirocratizarea comerțului. Eliminăm încă o tură de excese ale statului împotriva antreprenorilor, a explicat Năsui.

 

Ministrul Economiei a anunțat miercuri că a pregătit un proiect pentru debirocratizarea comerțului care „desființează mai multe bariere inutile și rente de băieți deștepți”.

Claudiu Năsui a oferit și exemple privind modificările pregătite.

„Eliminăm obligația de a face un curs inutil de vânzător pentru oamenii care vor să facă vânzare. Acum, dacă cineva vrea să vândă ceva, trebuie să ia o ștampilă cum că a făcut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi făcut oriunde, ci numai la niște firme special „acreditate” de stat. Care, după cum ați intuit, ne taxează pentru asta. M-am uitat de curiozitate, prețurile variază între 500 și 700 de lei”, a explicat Năsui.

Altă modificare vizează modul în care face stocul în magazin.

„Vă întrebați de ce nu scad prețurile produselor? Sau nu scad sub anumite praguri? Pentru că prin legea actuală acest lucru este amendat și descurajat printr-o birocrație infernală. Aberant, nu? Eliminăm și birocrația de care era nevoie la soldarea sau lichidarea stocurilor. Dacă o firmă voia să-și lichideze marfa, trebuia să parcurgă o birocrație întreagă, inclusiv să facă o notificare la primărie. Eliminăm și interdicția de a face mai mult de două soldări pe an. După acest proiect, totul se va face ușor”, a precizat Claudiu Năsui.

Totodată, proiectul va modifica prevederile legale care blochează afaceri inovative.

„În Europa s-a extins recent modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiță, fără intermediari. Cum funcționează? Fermierii se adună pe rețele de socializare împreună cu clienții lor și spun ce produse au pe stoc. Clienții încep să plaseze comenzi. Și, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să își livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Mai toate conceptele și politicile pe care le susține Uniunea Europeană de lanț scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri. Toate produsele sunt verificate de ANSVSA și toate entitățile sunt înregistrate la ANAF. Dar ce să vezi, protecția consumatorului de la noi zice că e ilegal modelul de business practicat în restul Europei”, a mai spus ministrul Năsui.

Proiectul este în dezbatere publică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Claudiu Năsui