x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Mediului cere control comun GNM, IGSU și ISCIR la Azomureș. Ce arată măsurătorile

Ministrul Mediului cere control comun GNM, IGSU și ISCIR la Azomureș. Ce arată măsurătorile

07 Iul 2021   •   11:10
Ministrul Mediului cere control comun GNM, IGSU și ISCIR la Azomureș. Ce arată măsurătorile

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, cere control comun GNM, IGSU și ISCIR după explozia de la Azomureș: „Constatăm că am avut 3 incidente majore în doar câteva zile și trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență”.

„În acest moment, cel mai important este să fim siguri că nu există consecințe asupra calității aerului și sănătății populației, în urma acestui incident. Însă este foarte important să aflăm și de ce s-a întâmplat. Am propus colegilor din Guvern să realizăm un control comun al autorităților statului - GNM, IGSU și ISCIR - la toate instalațiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale. Constatăm că am avut trei incidente majore în doar câteva zile și trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență, sau mai sunt și alte instalații în țară care prezintă astfel de riscuri”, spune ministrul Mediului, Tánczos Barna, după explozia de la Azomureș.

Marți noaptea, la ora 1:02, pe platforma Combinatului chimic Azomureș, în cadrul instalației Amoniac 3, a avut loc un incident tehnic, mai exact o explozie urmată de incendiu în zona coloanei de sinteză a amoniacului.

Cauza incidentului a fost fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare, hidrogen si oxid de carbon.

Instalația amoniac 3, în luna iunie a fost în revizie tehnică şi era în procedură de pornire.

Imediat după incident, s-au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai APM Mureş şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Mureş.

Incendiul a fost lichidat. Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată şi au oprit în siguranţă instalaţia.

APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac cu autolaboratorul din dotare și a transmis că nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac. Între orele 01:00-07:00 au fost valori mult sub limita admisă – între 0,001 și 0,017 mg/mc.

Operatorul efectuează determinări continue ale indicatorilor de calitatea aerului (amoniac) în puncte de automonitorizare amplasate în zona de influenţă a Azomureș, sat Cristeşti şi cartier Mureşeni.

Din informaţiile deţinute de Ministerul Mediului, nu au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru amoniac în aerul înconjurător.

La cele două staţii automate RNMCA din Târgu Mureş - MS 1 si MS 2, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise conform Legii 104/2011 pentru indicatorii: NO2 si SO2 valori orare, particule in suspensie (PM 10 automat).

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tanczos barna