x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victor Costache: Prioritatea Guvernului este demararea şi ţinerea pe linie dreaptă a proiectelor mari de infrastructură

Victor Costache: Prioritatea Guvernului este demararea şi ţinerea pe linie dreaptă a proiectelor mari de infrastructură

13 Dec 2019   •   16:07
Victor Costache: Prioritatea Guvernului este demararea şi ţinerea pe linie dreaptă a proiectelor mari de infrastructură
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat, vineri, că prioritatea Guvernului este demararea proiectelor mari de infrastructură în sănătate, precum este Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi.


"Prioritatea mandatului guvernului nostru este demararea şi ţinerea pe linie dreaptă a proiectelor mari de infrastructură. Săptămâna viitoare se va semna contractul de finanţare pentru spitalul regional din Iaşi. Este o veste foarte bună. Comisia Europeană va primi acest contract până la sfârşitul lunii decembrie. Până la sfârşitul lunii ianuarie se va termina perioada de primire a proiectelor pentru Spitalul Regional Iaşi", a declarat ministrul Sănătăţii la Iaşi, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a adăugat că nu înţelege de ce au fost neglijate investiţiile din domeniul sănătăţii.

"Spitalele regionale sunt foarte importante, sunt prioritare, dar nu trebuie să neglijăm pacientul de zi cu zi. Trebuie rapid să ne întărim spitalele. De la preluarea mandatului am semnalat această problemă. Nu vreau să anticipez, dar în ianuarie vom prezenta, cu ministrul Fondurilor Europene, un program operaţional pentru sănătate, cu o finanţare record", a declarat Victor Costache.

În opinia sa, ar trebui să se lucreze şi la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în spitale.

"Creşterea salarială de anul trecut nu a fost suficientă să ne ţină tinerii în ţară sau să îi aducă înapoi pe cei care au plecat. Discutând între noi şi în media din ţară, fiindcă aceste cifre sunt greu de controlat şi de stăpânit, ştiam cu toţii că undeva spre 20.000 de medici români au părăsit ţara în ultimii zece ani. M-a întâlnit zilele trecute cu colegi de la BBC şi de la Arte, care veneau de la o întâlnire cu Comisia Europeană, şi aparent numai 10.000 de medici au părăsit ţara numai în 2017 şi 2018. Toate acestea îmi spun că trebuie să lucrăm şi la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în spitale. Pentru aceasta este foarte important să ne modernizăm infrastructura şi fie decontat corect actul medical, pentru a se permite susţinerea dezvoltării infrastructurii", a precizat ministrul.

El a adăugat că îi va susţine pe tinerii aflaţi în ultimii ani de rezidenţiat, prin soluţii pentru termen lung.

"Măsura de suplimentare a locurilor unde pot ajunge tinerii medici este pentru a-i susţine pe tinerii rezidenţi care se apropie de sfârşitul rezidenţiatului să identifice deja soluţii profesionale pe termen lung după terminarea rezidenţiatului. Şi astfel, rezidenţii care vor face - nu inventăm nimic, aşa se întâmplă şi în ţările europene - rotaţii în spitale judeţene mari, îşi vor stabili legături acolo şi cu siguranţă va fi încurajată repopularea spitalelor noastre judeţene şi nu neapărat o aglomerare în centrele universitare mari, pe jumătăţi, sferturi de normă, gărzi, contracte de voluntariat, cum se întâmplă acum", a explicat Victor Costache.

El consideră că este nevoie de schimbare şi în cazul rezidenţiatului susţinut pe loc sau pe post.

"În Franţa, ca să poţi deveni medic primar, trebuie să ai un loc garantat în spitalul respectiv şi apoi poţi da concurs de primariat pe loc. Sunt multe modele la nivel european. trebuie să le analizăm cu atenţie, să vedem, împreună cu colegii noştri din conducerea universităţilor şi facultăţilor de medicină, care se pot implementa cel mai bine în România", a mai spus ministrul Sănătăţii. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Victor Costache