x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

de Monica Cosac    |    11 Sep 2020   •   10:38
Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

Băuturile energizante vor avea același regim ca țigările. Mai exact, nu vor mai putea fi vândute minorilor și nici prin automate sau în locuri precum unitățile de învățământ ori sanitare, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății, prin care se urmărește limitarea efectelor nocive ale acestor produse. Nici sancțiunile propuse nu sunt de neglijat. Astfel, cei care vând băuturi energizante prin automate riscă amenzi de până la 15.000 de lei, iar dacă aceste produse sunt comercializate în școli sau spitale amenzile pot ajunge și la 25.000 lei.

 

Proiectul de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, cuprinde mai multe măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor adverse asociate consumului de băuturi energizante, copiii fiind cei mai vulnerabili în acest sens.

Astfel, „se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță. Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepția celor amplasate în clădirile cu destinație exclusivă spațiilor pentru birouri. Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora”, se arată în document.

 

Amenzi între 5.000 și 25.000 de lei

Vânzarea acestor produse către minori se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, iar comercializarea lor prin automate se sancţionează cu până la 15.000 de lei. Amenzi și mai mari (15.000 - 25.000 de lei) vor fi pentru vânzarea energizantelor în incinta școlilor și a unităților medicale.

Totodată, băuturile energizante puse pe piaţă în România, indiferent de provenienţă, trebuie să prezinte etichetarea în limba română, iar Ministerul Sănătății, ANSVSA și ANPC pot solicita producătorilor, distribuitorilor sau importatorilor buletine de analiză care să demonstreze conformitatea produselor cu legislaţia în vigoare.

 

Băuturile energizante se încadrează în categoria băuturilor consumate în special de tineri și copii, cu o frecvență în creștere în ultimii ani, deși cantitatea de cafeină poate fi de două-trei ori mai mare decât cea din alte băuturi, precum cafea sau cola, se arată în nota de fundamentare. Dependența de cafeină este mult mai puternică decât în cazul consumatorilor de cafea, iar prin expunerea repetată la cantități mari de cafeină, organismul vă experimenta simptome de sevraj atunci când nu mai primește substanțele conținute în băuturile energizante.

 

Inducerea stării de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, creșterea riscului de apariție a diabetului, se numără printre efectele consumului de băuturi energizante, iar abuzul poate conduce la moarte subită.

74% dintre tinerii cu vârste între 16 şi 18 ani consumă băuturi energizante, arată un studiu al Institutului Naţional de Sănătate Publică, realizat în 2016.

 

Aceste băuturi sunt asociate deseori cu alcool, ceea ce reprezintă o combinație și mai periculoasă, potrivit Ministerului Sănătății.

×
Subiecte în articol: băuturi energizante