x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mondenul, mai tare ca politica

Mondenul, mai tare ca politica

29 Mar 2011   •   15:24
Mondenul, mai tare ca politica
158741-.jpgPotrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES, realizat în perioada 16-18 martie 2011, românii tind să manifeste un interes mai accentuat pentru evenimente cu tentă mondenă decât pentru evenimente şi ştiri legate de politică. Singurul eveniment cunoscut în măsură mai mare decât subiectele mondene este cutremurul din Japonia, despre care au auzit 99% dintre respondenţii intervievaţi.

"Peste 90% dintre români au auzit despre divorţul dintre Irinel şi Monica Columbeanu şi despre cel dintre Pepe şi Oana Zăvoranu, la fel şi despre posibila schimbare a premierului Emil Boc", se arată în analiza sondajului realizat de IRES .

Despre votul privind moţiunea de cenzură la adresa Guvernului au auzit 89% dintre respondenţi, în timp ce evenimente precum dezbaterile privind alegerea şefului PDL, precum şi recentele declaraţii ale Preşedintelui Traian Băsescu cu privire la modificarea Constituţiei sunt cunoscute în măsură mai scăzută de către români - 74%, respectiv 67%.

Studiul mai arată că ştirile mondene sunt percepute de oameni în mod uniform, indiferent de diferenţierile socio-profesionale, de vârstă şi de şcolarizare. Aceste diferenţe apar, însă, atunci când vine vorba de informaţiile politice.

"Astfel, despre votul privind moţiunea de cenzură la adresa Guvernului au auzit în măsură mai mică tinerii sub 35 de ani, în comparaţie cu persoanele trecute de această vârstă (75 % faţă de cei peste 90 % dintre respondenţii de peste 35 de ani). Cunoaşterea acestui eveniment este direct proporţională şi cu nivelul de şcolarizare al indivizilor chestionaţi - pornind de la 79 % în cazul persoanelor cu studii elementare sau fără studii şi ajungând la 96% în cazul persoanelor cu studii superioare. De asemenea, persoanele din mediul urban declară că au auzit despre acest lucru în măsură uşor mai mare decât cele din mediul rural", potrivit studiului.

Sondajul a fost realizat realizat în perioada 16-18 martie 2011 pe un eşantion de 1.153 de indivizi.

×