x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Morminte medievale pe şantierul autostrăzii Bucureşti-Constanţa.

Morminte medievale pe şantierul autostrăzii Bucureşti-Constanţa.

28 Mai 2011   •   15:47

De la inceputul lunii februarie, echipele de arheologi sapa neincetat pe traseul tronsonului Cernavoda – Constanta al Autostrazii Soarelui. In apropiere de localitatea Valu lui Traian, echipele de muncitori au dat de o asezare din timpul romanilor si numeorase oseminte umane si vase intregi de lut au fost scoase pana acum din pamant.

Nici n-au apucat bine sa se bucure de fantastica descoperire, ca autoritatile au inceput deja sa le puna bete`n roate. Asa ca, arheologii au inceput o lupta contra cronometru. De ce ? Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu le-a dat termen, astfel incat lucrarile la autostrada sa nu fie afectate.

"Ma bucur ca roman, ca si constantean, ca este o descoperire arheologica ce se face pe teritoriul nostru si are valente extrem de importante din punct de vedere istoric. Descarcarea urmeaza sa se faca pana pe data de 5 iunie", a declarat Anca Boagiu.

Desi domnia sa a mentionat "valente extrem de importante din punct de vedere istoric", arheologii mai au la dispozitie opt zile sa mute...peste 300 de morminte.

"Probabil ca vom ajunge undeva la 300 de morminte pentru ca mai sunt cateva bucati de decapat. Problema este mai complexa, intrucat este doar o parte din necropola, cu siguranta ea continua in spatele nostru, in zona care nu este afectata de proiectul autostrazii", a declarat arhelogul Tiberiu Potarniche.

Descoperirea arheologica este extrem de importanta pentru specialisti, care cred ca noul oras este al doilea ca marime dupa cetatea Tomis.

×