x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nelu Tătaru afirmă că nu a fost depășită capacitatea secțiilor ATI

Nelu Tătaru afirmă că nu a fost depășită capacitatea secțiilor ATI

13 Noi 2020   •   15:05
Nelu Tătaru afirmă că nu a fost depășită capacitatea secțiilor ATI
Sursa foto: Hepta

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că nu s-a depășit capacitatea secțiilor ATI și că aceasta va fi crescută.

„Nu depăşeşte numărul paturilor ATI (numărul bolnavilor, n.r.). După cum ştiţi, noi avem evaluarea pe care o facem în fiecare zi şi, mă repet, evaluarea pe care Inspecţia de Stat din fiecare DSP o face în fiecare zi, tocmai pentru a şti la nivelul fiecărui judeţ câte paturi sunt de ATI, câte paturi sunt dedicate COVID, câte paturi sunt ocupate, câte paturi sunt libere, din cele ocupate câţi pacienţi sunt pe ventilaţie mecanică invazivă, câţi sunt pe ventilaţie neinvazivă sau câţi sunt pe un suport de oxigen, care pot fi trecuţi pe o terapie intermediară. În acest moment, noi avem această evaluare, nu s-a depăşit numărul de paturi, noi creştem de la o zi la alta acest număr de paturi, readaptăm, am solicitat şi medicilor curanţi să reanalizeze fiecare pacient în parte şi să creeze acele secţii de terapie intermediară în care aceşti pacienţi, care au ieşit de pe ventilaţie invazivă sau neinvazivă, să poată fi cazaţi şi trataţi medical, în vecinătatea secţiilor de ATI, urmând ca, în funcţie de evoluţie, să revină în ATI sau să meargă pe secţiile respective", a declarat Nelu Tătaru, la Sfântu Gheorghe.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că internările la Terapie Intensivă cresc de la o zi la alta și reprezintă „cumulul cazurilor din ultimele două săptămâni, care decompensează sau care evoluează în mod nefavorabil".

„Noi trebuie să privim acum fiecare pacient într-un context al patologiei lui, al comorbidităţilor, al prezenţei la spital şi al răspunsului la tratament. Avem un medic curant care decide conduita, dar acel medic curant nu pot decide şi soarta acelui pacient, în condiţiile în care depinde foarte mult şi de momentul prezenţei la spital. Noi trebuie să vedem în spatele fiecărui deces şi o muncă titanică a unui personal medical din terapie intensivă. Dacă pentru cei cu cazuri uşoare şi medii asistentul, infirmiera sunt baza, medicul, care intră periodic, aici trebuie să ştiţi că fiecare pacient de terapie intensivă are în jurul lui trei-patru persoane care permanent modifică o poziţie, modifică nişte parametri, adaptează un tratament. Este o luptă crâncenă cu boala în spatele fiecărui deces. Haideţi să vedem şi efortul mare al unui personal medical", a mai spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că a fost solicitată o reevaluare a personalului medical din fiecare unitate spitalicească, în fiecare județ și la nivel national, pentru a se face detașări acolo unde este nevoie.

Ce spun cadrele medicale

Mai mulți medici se plâng de faptul că secțiile ATI sunt arhipline. La Galați, cadrele medicale au fost nevoite să unească paturile astfel încât să încă mai mulți pacienți. Nici la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă.

„La Marius Nasta secția este complet ocupată, inclusiv zona de triaj. (...) Secția de Terapie este plină, cazurile sunt severe, situația este cu adevărat îngrijorătoare”, a spus managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, la Realitatea Plus.

Și medicul Virgila Musta a atras atenția, pe 9 noiembrie, asupra faptului că la Spitalul Județean Timișoara nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă.

„Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc în Terapie. Au avut comorbidități. Saturează și nu mai avem loc unde să-i punem, îi punem la oxigen maxim, dar situația este foarte dificilă atâta timp cât Terapiile sunt pline.”, a spus medicul Virgil Musta, pentru tion.ro.

De asemenea, potrivit unei raportări a conducerii Spitalului de Urgență Piatra Neamț, unitatea medicală nu mai are niciun loc liber în secția de Terapie Intensivă.

În prezent, la ATI se află internați 1.149 de pacienți, a informat, vineri, Grupul de Comunicare Strategică. 

×
Subiecte în articol: terapie intensiva ati nelu tataru