x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nelu Tătaru, despre Spitalul Regional de Urgență Cluj: În acest moment este în faza verificării documentației și a evaluării proiectului

Nelu Tătaru, despre Spitalul Regional de Urgență Cluj: În acest moment este în faza verificării documentației și a evaluării proiectului

de Georgiana Oprea    |    22 Sep 2020   •   16:42
Nelu Tătaru, despre Spitalul Regional de Urgență Cluj: În acest moment este în faza verificării documentației și a evaluării proiectului

Viitorul Spital Regional de Urgență Cluj este în faza verificării documentației și a evaluării proiectului, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, marți, pe amplasamentul viitoarei unități medicale.

Ne aflăm pe amplasamentul viitorului Spital regional de urgenţă Cluj, unul din cele trei spitale pentru care Guvernul Ludovic Orban a aprobat indicatorii economici şi s-a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi au şi avizul Comisiei Europene. Spitalul regional de urgenţă Cluj a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării pe 5 mai, iar pe 22 iunie a obţinut şi avizul Comisiei Europene. Pe 17 iulie s-au deschis licitaţiile pentru proiecte, aflându-ne în acest moment la verificarea documentaţiei unice de achiziţii europene, precum şi la evaluarea proiectelor", a spus Nelu Tătaru.

Spitalul regional de urgență Cluj urmează să aibă o suprafață totală de 151.000 mp, utilă 70.000 mp, iar amprenta la sol va fi de 28.800 mp, a mai menționat Tătaru. De asemenea, potrivit ministrului Sănătății, spitalul va avea 849 de paturi, 744 de paturi pentru spitalizare acuți, 105 paturi pentru situații critice și structuri critice, 60 paturi UPU, 70 cabinete medicale ambulatoriu, 15 cabinete și paturi spitalizare de zi pentru specialități chirurgicale.

Nelu Tătaru a mai spus că spitalul va avea cinci etaje, parter şi subsol şi un heliport, iar în cadrul său se vor desfăşura şi activităţi didactice.

Spitalele regionale: între promisiuni electorale și amânări

Construcția a opt spitale regionale și a unui spital „gigant, după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi””, în București, ar fi trebuit trebuit să înceapă în 2017, conform programului de guvernare al PSD. Astfel, spitalele regionale ar fi trebuit să fie gata până în 2020. 

În timp, numărul spitalelor regionale a scăzut de la opt la trei (Cluj, Iași, Craiova).

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că Guvernul amână construirea acestora pentru exercițiul financiar 2024 – 2027, „conform experților europeni, conform studiilor de fezabilitate”.

De asemenea, și fostul premier Viorica Dăncilă a afirmat, la acea vreme, că nu au mai existat bani în exercițiu bugetar pentru construirea celor trei spitale.

Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard şi ceva de euro. Statul român nu îşi permite”, a spus Dăncilă.

 

 

×