x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nici Finlanda nu vrea România în Schengen

Nici Finlanda nu vrea România în Schengen

de Lavinia Dimancea-Ovedenie    |    20 Sep 2011   •   21:00
Nici Finlanda nu vrea România în Schengen

Dupa olandezi, finlandezii au decis si ei ca nu ne vor in Schengen. Surse europene au declarat ieri pentru Mediafax ca la Consiliul JAI care va avea loc maine la Bruxelles, pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, Finlanda va vota negativ alaturi de Olanda. 'Ca si in cazul Olandei, ratiunile de politica interna par a determina Finlanda sa se opuna la randul ei extinderii spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria. La acestea se adauga demersurile insistente ale Olandei pe langa partea finlandeza de a nu ramane izolata', au precizat sursele citate.

In opinia acestora, noul guvern finlandez, investit in iunie 2011, are o abordare mai eurosceptica si mai stricta in ceea ce priveste participarea Finlandei in UE, desi, prin programul de guvernare, a anuntat ca sustine asigurarea libertatii de mis­ca­re pe baza acordului Schengen. 'Cresterea curentului eurosceptic si anti-imigrationist reflectat inclusiv prin intrarea in Parlament a Partidului Adevaratilor Finlandezi (partid eu­rosceptic si populist) face guvernul finlandez sa aiba mai degraba o abordare prudenta fata de consolidarea cooperarii in UE', au explicat aceleasi surse. Potrivit Mediafax, procedural, Guvernul Finlandei are obli­gatia de a informa Marele Comitet (structura similara Birourilor Permanente ale Parlamentului) despre agenda urmatoarelor reuniuni ale Consiliului UE si sa tina cont de opiniile exprimate de acest Comitet.

Olanda a anuntat inca de sap­ta­mana trecuta ca se va opune intrarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen, chiar si unei aderari partiale. 'In numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevazuta saptamana viitoare la Bruxelles', anunta Elaine de Boer, purtatoarea de cuvant a ministrului olandez al Imigratiei, Gerd Leers, precizand ca Olanda nu vede 'suficiente' indicii ca Bulgaria si Romania 'se ocupa de probleme precum coruptia, crima organizata si anchetele judiciare'. Dupa refuzul exprimat de olandezi, in Romania a izbucnit deja cunoscutul razboi al lalelor, mai multe tiruri cu seminte si flori din Olanda fiind oprite la granita pe motiv ca ar contine o bacterie.

Europarlamentari olandezi au acuzat demersul autoritatilor romane, spunand ca nu este decat o forma de 'santaj', insa oficialii romani au negat ca verificarea tirurilor ar avea vreo legatura cu Schengenul. Pe de alta parte, luni seara, presedintele Traian Basescu isi exprima nemultumirea fata de decizia Olandei, declarand ca Europa se afla la un moment de raspantie, in care partide extremiste iau decizii guvernamentale. 'Si m-as intreba care ar fi fost reactia fata de Guvernul Romaniei daca Partidul Romania Mare ar fi conditionat o masura corecta la nivel european', a spus seful statului.

Anterior, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, sustinuse ca Franta si Germania s-au 'flexibilizat' in privinta aderarii la Schengen, dar nu au reusit sa convinga Gu­vernul olandez, care este 'intrucatva captiv in agenda politica antieuropeana a unui partid extremist'. Mi­nistrul de Interne, Traian Igas, precizase la randul sau ca vestea ne­sustinerii de catre Olanda a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen i-a fost data telefonic de omologul sau olandez, motivul fiind ca nu s-au inregistrat progrese in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

×