x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi reguli de călătorie pentru pasagerii aeronavelor

Noi reguli de călătorie pentru pasagerii aeronavelor

16 Mai 2020   •   19:31
Noi reguli de călătorie pentru pasagerii aeronavelor

Pasagerii aeronavelor vor călători grupaţi pe familii şi cât mai distanţaţi. Turiștii vor purta măşti pe toată durata călătoriei, precizează un ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Sănătăţii.

Ordinul nr. 984/829/15.05.2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Pe perioada stării de alertă, pasagerii operatorilor aerieni sunt sfătuiți să efectueze operaţiunile de check-in on-line, iar pentru a evita aglomerările, companiile aeriene / agenţii de handling vor cere pasagerilor să se prezinte la aeroport cu 3 ore înainte de ora decolării.

Ghişeele de check-in se vor deschide cu 3 ore înainte de ora planificată pentru decolarea aeronavei iar pentru fiecare cursă se va asigura un efectiv suficient de angajaţi pentru asigurarea procesării pasagerilor la ghişeele check-in.

Pentru membrii echipajelor, se vor asigura echipamente de protecţie.

Piloții trebuie să poarte măști de protecție când părăsesc cabina și trebuie să-și dezinfecteze mâinile după fiecare interacţiune cu pasagerii sau bunurile acestora.

Aeronavele vor fi dotate cu substanţe dezinfectante şi echipamente de protecţie de rezervă.

Regulile mai vizează interzicerea accesului în cabină a personalului de sol de la escală, cu excepţia celui dedicat pentru curăţenie şi dezinfecţie și a personalului tehnic.

Dezinfectarea aeronavei se va realiza după fiecare rotaţie iar accesul la bord va fi permis doar cu un bagaj de mână.

Materialele printate vor fi eliminate de la bord, cu excepţia instrucţiunilor de salvare şi a pungii.

Pasagerii vor fi instruiţi cu privire la completarea, în timpul zborului, a formularului PUBLIC HEALTH PASSENGER LOCATOR FORM (Ediţia 15 a Anexei 9 OACI) sau a altui document solicitat de autoritatea competentă în domeniul sănătăţii publice şi predarea acestuia la debarcare.

Călătorii vor fi informaţi cu privire la regimul care le va fi aplicat la sosirea în România.

Dacă la bordul aeronavei sunt identificaţi pasageri simptomatici se vor aplica procedurile stabilite iar pasagerii vor fi instruiţi cu privire la procedurile de debarcare astfel încât sa se evite contactul personal.

În aeroporturile din România se vor reconfigura traseele de deplasare a persoanelor şi suprafeţele de staţionare temporară în zonele nerestricţionate, cum sunt parcările publice din faţa terminalelor de pasageri, peroanele de la intrarea în terminalele de pasageri, sălile de aşteptare din interiorul terminalelor de pasageri, ghişeele de înregistrare (check-in, ticketing), zonele de alimentaţie publică, birourile de informare, zona de aşteptare pentru efectuarea controlului accesului, zonele de îmbarcare, zonele de ridicare a bagajelor şi zonele pentru efectuarea evaluării epidemiologice, zonele de control trecere frontieră.

Pentru a asigura măsurile de menţinere a distanţării sociale se vor crea culoare în interiorul cărora se vor marca pe pardoseală, cu autocolante, linii de demarcaţie pentru păstrarea distanţei minime între pasageri (faţă-spate şi lateral).

Se vor amplasa covoare cu soluţie dezinfectantă pe fluxurile de circulaţie a pasagerilor şi personalului; dozatoare cu dezinfectant pe fluxurile de circulaţie a pasagerilor şi personalului, în special la intrarea în terminale şi în zona porţilor de îmbarcare; dozatoare cu şerveţele dezinfectante pe fluxurile de circulaţie a pasagerilor şi personalului; ventilarea naturală va fi îmbunătăţită pe cât posibil în terminale, în timp ce recircularea aerului va fi redusă; având în vedere că măsurile de protecţie sanitară afectează capacitatea de procesare a pasagerilor, administratorul aeroportului, după consultare cu transportatorii aerieni şi celelalte autorităţi cu atribuţii în punctele de trecere a frontierei, va corela programul de zbor cu noile capacităţi de procesare rezultate din aplicarea măsurilor de protecţie sanitară.

×
Subiecte în articol: zboruri restricţii avion reguli