x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noile condiţii pentru creşterea porcului în gospodărie

Noile condiţii pentru creşterea porcului în gospodărie

09 Iul 2020   •   08:11
Noile condiţii pentru creşterea porcului în gospodărie

Creşterea porcilor reprezintă un subiect intens dezbătut al actualităţii zootehnice în ultima perioadă, ca urmare a răspândirii pestei porcine pe teritoriul ţării noastre.

În acest sens, autorităţile au adoptat şi au supus discuţiei o serie de proiectele de lege care vin cu modificări importante în acest domeniu.

După proiectul de lege iniţiat la începutul anului care prevedea că, pentru consumul propriu ţăranii nu pot creşte mai mult de 5 porci în gospodărie, autorităţile pregătesc un alt document ce va reglementa condiţiile de care crescătorii mici trebuie să ţină cont în ceea ce priveşte creşterea suinelor pentru autoconsum, respectiv 3-5 porcine.

”Am elaborat un proiect de Ordin comun ANSVSA/MADR care este în dezbatere publică pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine şi prin care abrogăm un Ordin mai vechi nr. 20/195/2018 care vizează tot condiţiile de biosecuritate. Într-adevăr, ne-am propus să elaborăm, pentru a veni cu o reglementare mult mai puternică, o Lege a porcului care să reprezinte exact modalitatea de creştere a porcinelor pe teritoriul ţării, cu prevederi concrete privind activităţile din domeniu, cu atribuţii şi competenţe ale autorităţilor şi instituţiilor publice implicate în domeniul creşterii porcinelor şi prevenirii răspândirii şi combaterii bolilor porcinelor. De asemenea, trebuie să avem un mod de organizare a creşterii suinelor pe teritoriul României, bineînţeles cu răspunderi şi sancţiuni pentru nerespectarea reglementărilor, cu obligaţii pentru deţinătorii de porcine, pentru administratorii crescătoriilor de vânat şi ai complexurilor de vânătoare de mistreţi”, a declarat Robert Chioveanu, preşedintele ANSVSA.

Iată care sunt noile condiţii pentru creșterea porcului în gospodărie:

.....................

Citește mai departe AICI

×